Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Fair play

A fair play nem azt jelenti, hogy bárki belerúghat a gyengébbe. Azt meg főleg nem, hogy követendő példaként bele is kell rúgni. Azt sem jelenti, hogy az erősebb diktálja a demokrácia szabályait. Ez a fajta értelmezés csak nálunk és a hozzánk hasonló, lelkileg sérült, és a kommunista visszarendeződéstől pánikszerűen félő rendszerekben igaz. Angliában azt jelenti, hogy a kisebbe, a gyengébbe, az elesettebbe nem törlik bele a cipőjüket.

A fair play erre felé azt jelenti, hogy a gyengébbeknek még több joguk is van. Az utcán a tömeg nyugodtan vár, amíg a mozgáskorlátozottat besegítik a taxiba.
Senki nem háborodik fel, amikor az idős nagypapát elviszik kirándulni, mert neki is jár a friss levegő.

A fair play azt is jelenti, hogy a burzsoázia a kommunista pártot nem tiporja a sárba, pedig, hidd el nekem, lenne hozzá ereje. Az angol kapitalizmus sem szívleli a kommunistákat, de nem jut eszébe bíróság el állítani a kommunistákat. Nem azért, mert ők nem tőkések. Azok, sőt, mint tudjuk, nem is akármilyenek. Azért, mert civilizált társaságban nem fair.

Szakszervezetek együtt

Ha minden igaz, november 10-én a magyar szakszervezetek együtt tüntetnek. Ha minden igaz, mondom, mert nálunk még akármi lehet. A hatalmon lévők nálunk már nagyon rafináltak, s bőven van eszközük ahhoz, hogy megbontsák az egységfrontot. Két szón van ugyanis a hangsúly: tüntetnek, és együtt tüntetnek.

Az undorító magyar valóság rádöbbenti a szakszervezeteket is, hogy a kórházak eladása, a munkatörvénykönyv államilag támogatott megsértése ellen a módszer nem a lobbizásnak elkeresztelt politikai mutyizás, az új politikai kultúra, hanem a tüntetés, a sztrájk, a szolidaritás. Nos, igen, szolidaritás!

Tényleg ideje rájönnünk és gyakorolni! 600 ezer szakszervezeti tag együtt óriási erő! A szervezett dolgozó lehet szocialista, konzervatív, kommunista, tekintheti 1956-ot forradalomnak vagy ellenforradalomnak, de a tőkével szembeni érdekei közösek. A társadalombiztosításért folyó csata pedig nem egyszerűen a kórházról és a vizitdíjról szól. Ez a tőkés és a munkás újabb csatája. A munkás egészsége eddig nem függött a tőkétől. A munkahelye igen, a fizetése igen, de az egészsége még nem.

Ha a munkás elveszíti ezt a csatát, az egészsége is a tőkéstől fog függeni. Ezért megyünk el mi is, munkáspártiak, mert nekünk sincs más érdekünk, mint a szervezett dolgozóké.

Kommunista egyenlő szolidaritás

Sokan nem örülnek neki, tudom, de szívesen elrontom a napjukat. Igen, minden ellenkező híresztelés ellenére a világ kommunista és munkáspártjai mellénk álltak az ellenünk folyó per ügyében. Mellénk álltak, és szolidaritást vállaltak. Nem hallgattak a Gyurcsány-kormányra, amely percenként bizonygatja, hogy nálunk demokratikusabb ország szerte a földön sincs. Nem hallgattak a szocialisták után lihegő 2006-os pártra sem, amelynek volt képe arról agitálni a külföldi pártokat, hogy igenis jogos a bírósági eljárás, mivel Thürmerék őket jogtalanul zárták ki egykor a pártból. Ez a párt kizárólag abból él, hogy a Munkáspártot támadja, s ez itthon néha még be is jön nekik. Külföldön nem ették meg a maszlagukat.

A külföldi kommunistáknak, és én most a kommunistákról beszélek, van elég tapasztalatuk ahhoz, hogy megkülönböztessék a kommunistát az opportunista árulóktól, s hogy stílusos legyek a Nagy Október előestéjén, meg tudják különböztetni a bolsevikokat a mensevikektől és egyéb megalkuvóktól.

A világ kommunistái megértették, hogy a per a Munkáspárt Elnöksége ellen folyik. A vád persze konkrét személyek ellen irányult, de az egyes vádlottak együttesen éppen a párt vezetését adják ki. A világnak meg lehet azt mondani, hogy szó sincs a Munkáspárt vezetése elleni perről, csupán egyes személyek ülnek a vádlottak padján. Lehet mondani, feltéve, hogy világ beveszi. A kommunisták nem vették be.

A külföldi barátaink azt is világosan kimondták, hogy a per lényegét tekintve a Munkáspárt ellen folyik. A vádlottak padján persze nem sok ezren ülnek, csak heten, de a napnál világosabb: ha lefejezik a pártot, egy időre kiiktatják a kommunistákat. S még egy fontos észrevétel az ő részükről. A per a demokrácia ellen folyik.

Formálisan ugyan csak egy pártról van szó, de az ítélet mindazok száját be akarja fogni, akik komolyan veszik az alkotmányt, a szólásszabadságot, meg hasonlókat. Sőt azt is hozzátették, hogy a per azok megfélemlítését is szolgálja, akikben van bátorság felemelni szavukat az MSZP-SZDSZ-kormány ostoba, rövidlátó, népellenes politikája ellen.

A kommunisták szolidaritást vállaltak velünk. Ahogy az egyik cseh politikus mondta: aki most, a börtönbüntetés árnyékában nem szolidáris a Munkáspárttal, az nem is kommunista.

Thürmer Gyula