Cikkek
 

Megerősítették a kínai sajátosságú szocializmust

Külföld

Hu Jintao főtitkár katonaküldöttekkel találkozik
Hu Jintao főtitkár katonaküldöttekkel találkozik

A Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusa október 21-én befejezte munkáját. A záróülésen elfogadták a Hu Jintao főtitkár beszámolóját.

Módosították a párt szervezeti szabályzatát. A kongresszus megerősítette a párt elkötelezettségét a marxizmus-leninizmus, Mao Zedong tanításai, Deng Xiaoping gondolatai, a három képviselet elve mellett. Új elem, hogy a kínai nép tapasztalatai alapján a párt eszmei-ideológiai alapjait kibővítette a tudományos fejlesztési szemlélettel.

Ez a gondolatkör az elmúlt években, Hu Jintao főtitkár időszakában került a politikai köztudatba. A három képviselet elvét pedig az előző főtitkár, Jiang Zemin idején nyilvánították az ideológiai alap részének.

A párt új szervezeti szabályzata kimondja, hogy a párt célja a gazdag, erős, demokratikus, harmonikus, modern szocialista Kína megteremtése. Érdekes új tételekkel is gazdagodott a szabályzat. A párt alapdokumentuma a KKP 85 éves történetében először mondja ki, hogy a párt támogatja a társadalmi és magántulajdon fejlődését, vagyis egy szinten kezeli a két tulajdonformát.

A záróülésen elfogadták a párt előző Központi Fegyelmi és Ellenőrzési Bizottságának munkájáról szóló beszámolót, pozitívan értékelve az előző bizottság öt éves munkáját.

Hu Jintao leszögezte: a kongresszuson hozott döntések és az ott megfogalmazott elképzelések, valamint az elért eredmények stratégiai jelentőségüknél fogva minden bizonnyal rendkívül fontos szerepet játszanak majd a kínai színezetű szocializmus fejlesztésében és a pártépítés elősegítésében.

A Kínai Kommunista Párt új vezetése

A kongresszus megerősítette az eddigi politikát, és ez tükröződött a személyi döntésekben is. Egyszerre van jelen a folyamatosság és a fiatalítás minden szinten.

A záróülésen a több mint 2200 küldött titkos szavazás során megválasztotta a párt új Központi Bizottságát, amely 204 tagból és 167 póttagból áll.

Megválasztották a 127 tagból álló új Központi Fegyelmi és Ellenőrzési Bizottságot. A vezető szervek tagjainak megválasztásánál többes jelölést is alkalmaztak. A KB esetében 8 százalékkal több jelölt volt, mint betölthető hely. Négy éve ez az arány 5 százalék volt.
Október 22-én délelőtt Pekingben megtartották a Kínai Kommunista Párt 17. Központi Bizottságának első plenáris ülését, amelyen megválasztották a párt új vezető szervét, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságát.

A Politikai Bizottság korábbi Állandó Bizottságából kimaradt a hatvanas éveiknek a végén járó három vezető, a 68 éves Zeng Qinhong, a 69 éves Wu Guazheng és a 72 éves Luo Gan. Tagja lett: Hu Jintao (sz. 1942), aki 2002-ben Jiang Zemintől vette át a főtitkári tisztséget. Wu Bangguo (sz. 1941), a kínai parlament elnöke, Wen Jiabao (sz. 1942), miniszterelnök, Jia Qinglin (sz. 1940), a Népi Konzultatív Tanács elnöke, Li Changchun (sz.1944), a párt propaganda-vezetője, Xi Jinping (sz. 1953), a sanghaji pártbizottság első titkára. Li Keqiang (sz.1955), a liaoningi tartomány pártbizottságának első titkára, He Guoqiang (sz. 1943), a KB pártszervezési vezetője és Zhou Yongkang (sz. 1942), aki eddig közbiztonsági miniszter volt. Hu Jintaot választották meg a párt központi bizottsága főtitkárának, és a Központi Katonai Bizottság elnökének.