Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Kádár és a tiszta forrás

Kádár János

Kádár János Moszkvában, a Manezs múzeumban
Kádár János Moszkvában, a Manezs múzeumban

Szokás volt, hogy a külföldre utazó pártküldöttségek ajándékot visznek magukkal. Annak idején a szocialista országok vezetői szinte egy egész korszakot eltöltöttek pártjuk és országuk élén.

A protokollosoknak nagy fejtörést okozott, hogy eredeti ötletetekkel álljanak elő, hiszen azok a vezetők, akik 10-15 éve töltötték be funkciójukat, már minden létező magyar specialitást megkaptak, a herendi porcelántól kezdve a zsolnain át a salgótarjáni üvegpohárig.

Leonyid Brezsnyevnek például 24-személyes vadász-tematikájú kristálykészletet készítettek Salgótarjánban. A gyár múzeumában ma is megvan, ugyanis a szabály szerint mindenből kettőt csináltak.

1985-ben Mihail Gorbacsov lett a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára. Vele alig volt kapcsolat korábban, ezért ajándékokkal sem terhelték túl. Igen ám, de amikor főtitkár lett, egy új lehetőség is keletkezett.

Szinte mindenki örült, hogy egyszerűsíteni lehet az ajándékozások elég költséges gyakorlatát. A szovjet és a magyar pártprotokoll meg is egyezett, hogy ezentúl csak szimbolikus ajándékot kapnak az érintettek. A helyzetet bonyolította, hogy Gorbacsov időközben elindította az alkoholellenes kampányát. Magyarán, nem volt szabad magyar pálinkát ajándékozni, bármennyire is örültek neki, főleg alsóbb szinten. A magyarok sem repestek az örömtől, amikor a jól bevált vodka helyett a nyolcadik képes albumot kapták.

A KB Külügyi Osztálya jelentette a változásokat Kádár Jánosnak. Kádár nem foglalkozott az ajándékok részleteivel, legfeljebb a fő vendéglátó ajándékára mondott igent vagy nemet. Gorbacsov új ember, ráadásul az új reformszellem megtestesítője, legalábbis akkor így gondolták, ezért nem lehetett akármilyen ajándékkal meglepni. Eszünkbe jutott, hogy 1983-ban Gorbacsov budapesti látogatása során érdeklődött a magyar művészet iránt.

Moszkvában járva Kádár is felkereste a Manezst, a kiállítások központját és más kulturális létesítményeket. Az ötlet jó, de mi legyen azon a képen?

Az MSZMP KB ifjú titánjai találtak egy képet, amely a szarvasok balladáját ábrázolta. A vitézek elkóborolnak, szarvassá válnak és a szarvassá vált vitézek egy forrásból vizet isznak. A kép szép, de mi köze a politikához, a Szovjetunióhoz és főleg Mihail Gorbacsovhoz? Mindenki azt mondta, hogy ez a szobor tetszett Gorbacsovnak, amikor 1983-ban Szentendrén felkereste a Kovács Margit gyűjteményt. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem!

Érezhető volt, hogy ez túl gyenge érv lesz Kádárnak.

Kovács Margit persze nagy művész, de a vizet ivó szarvasok és az SZKP összefüggését azért nem olyan egyszerű megmagyarázni.

Végül megszületett a nagy ötlet. Nem az a lényeg, nem az az eszmei mondanivaló, hogy kik és mit isznak. Ha szarvasok, hát legyenek szarvasok! Ha víz, hát legyen víz! A lényeg, hogy honnan isszák. Mindenki emlékezett arra, hogy Gorbacsov első kongresszusi beszéde semmi másból nem állt, mint Lenin-idézetekből, és az azokhoz fűzött kommentárokból. Vagyis Gorbacsov Lenintől merít!

Ez már Kádárnak is tetszett! Igen, ez az, visszautalni Gorbacsov ars poeticájára. Lenintől, azaz tiszta forrásból. Az egyszerű magyar népi legendát ábrázoló kép így kapott aktuális politikai, sőt világpolitikai tartalmat. A magyar párt vezetője ajándékával azt üzente Gorbacsovnak: tiszta forrásból!

Csak tiszta forrásból! Bár betartotta volna!