Cikkek
 

Tiltakozás a névváltoztatás ellen

Pártélet

Balog Emese KB-megbízott átadja a petíciót
Balog Emese KB-megbízott átadja a petíciót

A Magyar Kommunista Munkáspárt 8-as számú régiójának XVII. kerületi tagjai 2007. október 17-én, 15 órakor tiltakozásuknak adtak hangot, miszerint a kerületi önkormányzat a Dózsa György nevét viselő Művelődési Központot ezentúl Vigyázó Sándorról szeretné elnevezni.

A sajtótájékoztatót Balog Emese a Munkáspárt kerületi KB-megbízottja tartotta, a tiltakozáson jelen volt Gilicze Attila, országos elnökségi tag is, aki kerületi lakos.

A javaslatot kezdeményező képviselő a névváltoztatást indokolta egyrészt a Vigyázó család kerületi kötődésével, másrészt pedig azzal, hogy Vigyázó Sándor végrendeletének megfelelően a grófi család hatalmas vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta.
A javaslatot persze egyhangúan elfogadták.

Martonosiné Orosz Márta, a Dózsa Művelődés Központ igazgatója is egyetért a névváltoztatással, és szerinte szerencsétlen döntés volt 1962-ben Dózsáról elnevezni a Központot.

Egyes képviselők szerint a legképtelenebb döntés volt egy olyan parasztháború vezéréről elnevezni az intézményt, aki (szerinte) csak rombolt.

A Magyar Kommunista Munkáspárt szerint nem Vigyázó Sándor személyével van kifogásunk, hanem a névváltoztatással kapcsolatban. Szeretnénk, hogy a Művelődési Központ továbbra is Dózsa György neve alatt működjön.

Bár a magyar történelem eseményeit, szereplőit bizonyosan nem egyformán értékeljük sem a Fideszes, sem az MSZP-s önkormányzati képviselőkkel, mi magyar kommunisták egységes egésznek tekintjük a magyar történelmet, melynek ugyanúgy része István államalapítása, Dózsa parasztháborúja, az 1848-1849-es szabadságharc, mint a Tanácsköztársaság.

Dózsa György történelmi érdeme elvitathatatlan.

Dózsa harcát egyszerűen rombolásnak nevezni több, mint politikai csúsztatás, a magyar történelem ismeretének súlyos hiányát feltételezi. Ugyanúgy, mint a Tanácsköztársaság egyoldalú értékelése alapján a kerületben található emlékmű elszállítása.

Sajnos az ország politikai légkörére oly jellemző kisszerű, szolgai politizálás a kerületben is felütötte a fejét. Ideje lenne ezen a kicsinyes, politikai műbalhé-gyártáson túllépve, a tisztelt képviselő urak a kerületet érintő problémákra fordítanák a felesleges energiáikat.

A Magyar Kommunista Munkáspárt nem lát kivetnivalót abban, hogy Vigyázó Sándorról bármilyen közteret, középületet, utcát nevezzenek el.
Javasoljuk, hogy a kerületi önkormányzat építtessen erre a célra megfelelő múzeumot, ahol Vigyázó Sándor emlékét ápolhatják, vagy egy filmszínházat, hiszen kerületünkben egy sem található. Javasoljuk továbbá, hogy a kerületi lakosok által megszokott és megszeretett, több évtizede Dózsa nevét viselő Művelődési Központ változatlan néven éljen tovább.