Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Kádár és a magyar címer

Kádár János

Az 1956 előtti címer Puskás Ferenc mezén

Sorozatunkhoz sokféle írást kapunk, humorosakat, kedveseket, szomorúakat, meghatókat, és olyanokat is, amelyek kevésbé ismert oldalról világítják meg Kádár Jánost. Ilyen az írás, amely dr. Freud Gézáné tollából származik. A szerző aranydiplomás fizikus és elektromérnök, az egykori Magyar Szabványügyi Hivatal mérnök főelőadója. Férje, Freud Géza a matematika ismert magyar művelője, Kossuth díjas tudós volt. A szerző - ahogyan maga is írja - nem kommunista, érthető, hogy történelmünk egyes szakaszait, így 1956-ot is másként látja, de most nem erről van szó.
A történet, amelyet dr. Freud Gézáné megírt arról szól, hogyan is viszonyult Kádár János a magyar címerhez. 1946-ban a Horthy-korszak koronás címerét felváltotta a Kossuth-címer, amely valószínűleg a legmagyarabb címerünk, anélkül, hogy ideológiai tartalma lenne, vagy utalna az államformára. Nincs benne se korona, se vörös csillag, csak a történelmi jelképek. 1949-ben nem csak az alkotmány lett új, a címer is.
Akkoriban sok minden "szovjetesre" sikerült a katonák egyenruhájától a tanácsok elnevezéséig, s ez alól a címer sem volt kivétel. Az 1956-os ellenforradalom idején újra előhozták a Kossuth-címert. A címer jó volt, de ez az asszociáció, meg a szomszédok érzékenysége megkötötte Kádár kezét, aki, mint tudjuk, 1956 novembere után a párt és a kormány első számú vezetője volt, s így nélküle nem születhetett döntés ilyen fontos kérdésben. Erről szól dr. Freud Gézáné története. (szerk.)

Kádár János meg akarta tartani a Kossuth-címert

Szokás Kádár Jánosra, mint az 1956-os forradalom elfojtójára, zsarnokra emlékezni. Nekem más személyes élményeim vannak. Igen áttételesen, de személyes kapcsolatban voltam vele annak ellenére, hogy sose voltam se párttag, se ügynök (…) 1954-ben négy hónapos terhesen racionalizáltak, vagyis elvesztettem az állasomat (…) Az Élet és Tudomány szerkesztőségében dolgozott rovatvezetőként Fenyő Béla, és odavett maga mellé újságíró-gyakornoknak. Ez volt az egyetlen reális lehetőségem, és így én szerkeszthettem a fizikai, műszaki és történelmi cikkeket (…) Kádár János meg akarta tartani a Kossuth-címert, de Jugoszlávia tiltakozott ellene a négy folyó miatt, Csehszlovákia meg a hármas halom miatt. Kerestem egy heraldikust, aki megírta a címer történetét, és bebizonyította, hogy csak utólagos belemagyarázásokról van szó.

A Szocialista Hazáért Érdemrend az új címerrel
A Szocialista Hazáért Érdemrend az új címerrel

A cikk megjelent valamikor januárban. A lapot a főszerkesztő utasítására elvittem mindkét ország követségére, hogy megvédjem a magyar címert. Mindkét helyen azt kérdezték: "Maga kedves, hogy tanulta?" Hiába érveltem azzal, hogy "ne a kis-antant írja elő, hogy milyen legyen a magyar címer", nem értem el sikert. Még az ajtót sem sikerült magam után csendbe behúzni, olyan mérges lettem.
Vissza kellett mennem mindkét helyre bocsánatot kérni. Nem tudtam megállni, hogy ne jelentsem ki: "1956-ban az volt a hiba, hogy a magyarok bele mertek szólni saját belügyeikbe." Ezek után csak otthon kezdett reszketni a lábam, hogy mit tettem.

Kádár köszönete

Másnap hivatott bennünket a főszerkesztő, hogy közölje velünk Kádár köszönetét, amiért olyan "színvonalasan" védtük az ő álláspontját, és elnézést kért, hogy ebben a mindannyiunk érzései számára olyan fontos ügyben nem tudja magát tovább exponálni, de olyan sok más fontos témában kell eredményt elérni, hogy ezt az ügyet nem erőlteti tovább.

Dr. Freud Gézáné