Cikkek
 

A magyar nagykövet szerint "pártügy" egy európai alapjog megsértése

Per

Október 10-én Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának küldöttsége kereste fel a prágai magyar nagykövetséget.

Szabó István nagykövetnek bizonyára nem volt ínyére kommunistákkal együtt kávézni, de a cseh kommunisták - ha tetszik, ha nem - a cseh parlament harmadik legnagyobb pártját jelentik 26 képviselővel a 200-ból. Nem beszélve arról, hogy az Európai Parlamentben a 24 cseh mandátumból a kommunisták 6 hellyel rendelkeznek. Szabó úr tehát nem nagyon tehetett mást, mint hogy fogadta a kommunistákat, köztük képviselőket.

A cseh küldöttség élén Hasan Charfoval, a külügyi osztály vezetőjével, tiltakozó levelet kívánt átadni, illetve annak továbbítását kérni a magyar miniszterelnöknek. Szabó nagykövet, aki tudta, hogy a kommunisták nem kávézni jöttek, hanem tiltakozni, egész egyszerűen nem vette át. Ez pártügy! - tette hozzá Szabó úr.

A cseh kommunisták felhívták a magyar bürokrata figyelmét, hogy az alkotmányos jogok megsértése nem pártügy, hanem alapvető európai norma.

A magyar kormány igen érzékeny, amikor másokat bírálhat, de saját országában, úgy látszik, azt tehet, amit akar.
Hasan Charfo elmondta lapunknak, hogy ilyen visszautasításra nem volt még példa, és fölöttébb sérti Csehország harmadik legnagyobb pártját.

Egy apró megjegyzés: amikor a magyar kommunista fiatalok tiltakoztak a budapesti cseh nagykövetség előtt, és tiltakozást adtak át, vagy amikor a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke írt levelet a cseh miniszterelnöknek azért, hogy ne tiltsák be a cseh kommunista ifjúsági szervezetet, a cseh nagykövetség átvette a dokumentumokat.

Igen, talán ők Európában vannak, eltérően a magyar hatalmi elittől.