Cikkek
 

Korea csúcstalálkozóval ünnepel

Külpolitika

Észak és Dél-Korea vezetői

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság államfője találkozott a múlt héten Phenjanban, a KNDK fővárosában. Az esemény önmagában is nagy jelentőségű, hiszen a világ olyan stratégiailag fontos térségéről van szó, ahol egyszerre több nagyhatalom is szemben áll egymással.

A két Korea közeledése, illetve a nem sokkal előtte született hatoldalú megállapodás a KNDK atomerőművének leszereléséről, csökkenti a feszültséget a térségben, és jót tesz a világ békéjének is.

A phenjani csúcstalálkozó jelentőségét aláhúzza az is, hogy Kim Jong Il, a Koreai Munkapárt főtitkára éppen tíz esztendeje tölti be ezt a tisztséget. Kim Jong Il nem könnyű feladatot vállalt magára, hiszen a koreai történelem vitathatatlanul kiemelkedő és népszerű személyiségének Kim Il Sungnak az életművét kellett folytatnia.

A KNDK a Szovjetunió szétesése után szinte egyedül maradt. Se energiaimport, se alkatrész-utánpótlás, se megbízható piac a koreai termékeknek.

A Koreai Munkapárt a szocializmus építésének folytatása mellett döntött, meghirdették a hadsereg-központú szocialista építés elméletét. Ez magyarul azt jelenti, hogy a gazdaságban is, a mindennapi életben is fokozottan támaszkodnak a fegyveres erőkre, amely a párt mellett a legszervezettebb erő a KNDK-ban. Az új vezetés nehézségeit növelte az is, hogy az USA Koreát szemelte ki "könnyű célpontnak".

Az USA célja világos: megdönteni a koreai szocializmust, létrehozni egy USA-barát bázist Kína és Oroszország hátában. A koreai nép óriási áldozatokat vállalt és vállal azért, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. Eddig sikerült. A mindenben kételkedő magyar politikai gondolkodási klisék mellett nehéz elhinni, de igaz: a koreai emberek a gondok ellenére magukénak érzik szocialista hazájukat.

A Koreai Munkapárt másik fontos eseményt is ünnepel ezekben a napokban. Kim Il Sung 62 évvel ezelőtt alakította meg a Koreai Munkapártot, amely a koreai munkásság, dolgozó parasztság és értelmiség harci forradalmi szervezete lett. A Koreai Munkapárt vált az amerikai imperialisták elleni harc fő szervezőjévé. A Koreai Munkapárt állt az élére a békés újjáépítésnek.

A Koreai Munkapárt hirdette meg és valósította meg az önerőre támaszkodó koreai szocializmus elméletét. A KNDK-ban a szocializmus és a nemzeti önállóság ügye összekötődött, és tartós, szilárd bázist biztosított a KNDK-nak, amelyet még az 1989-91. évi európai tőkés ellenforradalmak sem ingattak meg.