Cikkek
 

Kommunista és Munkáspárt tanácskozása - 2007
Minszk várja a világ kommunistáit

Külföld

A kommunista pártok 2007-es lisszaboni tanácskozása
A kommunista pártok 2007-es lisszaboni tanácskozása

Szeptember végén Moszkvában megbeszélést folytatott Ivan Melnyikov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának alelnöke és Igor Karpenko, a Belarusz Kommunista Párt Központi Bizottságának másodtitkára.
Minszk kész a világ kommunistáinak fogadására. November 3-5. között a belarusz fővárosban tartják tanácskozásukat a világ kommunista és munkáspártjai.

Eddig 70 párt erősítette meg részvételét. A találkozó a hagyományos tanácskozással Minszkben kezdődik, majd a résztvevők Moszkvába utaznak, ahol együtt emlékeznek meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 90. évfordulójáról.

A kommunista mozgalom e konkrét együttműködési formája a Görög Kommunista Párt által kezdeményezett éves találkozókból nőtt ki. 2005 novemberében először szervezték meg a görög kommunisták a mostani formában a tanácskozást Athénban. Akkor 73 párt volt jelen. 2007-ben a Portugál Kommunista Párt vállalta a rendezést. 63 párt vett részt, 17 párt különböző okok miatt szándéka ellenére nem tudott jelen lenni. Minszkben több mint 70 párt jelenlétére számítanak.

Jelenleg ez a kommunista mozgalom legnagyobb együttműködési intézménye. Az évenkénti találkozók jelentik az egyik munkaformát.

Az együttműködés fokozatosan kialakuló intézményét jelenti a Munkacsoport, amely meghatározza a tanácskozás időpontját és témáját. A pártok önkéntes szolidaritási alapot is létrehoztak, amely a legszegényebb pártok részvételét hivatott elősegíteni.

Az évenkénti tanácskozásokon nem vehet részt akárki, csak azok, akiket a Munkacsoport meghív. Meghívást pedig azok a pártok kapnak, amelyek szerepelnek a Solidnet pártlistáján. Ez a lista az elmúlt években alakult ki, tükrözi a mozgalom sokszínűségét, ugyanakkor gátat kíván szabni annak, hogy a kommunista pártokról leszakadó szakadár pártocskák, revizionista csoportocskák bejussanak a kommunisták pártok fórumaira. Magyarországról a Magyar Kommunista Munkáspárt vesz részt a munkában.

A 2006-os párt erőfeszítéseket tett, hogy a mozgalom pártjai elismerjék, de sikertelenül. Minszkben nincs helye a szakadároknak.