Cikkek
 

Ferencváros: Ne adjuk el a kórházakat!

Belpolitika

A Ferencvárosi Önkormányzat október 3-án nem hirdetett győztest a kerület Egészségügyi Szolgálatának vagyonkezelési jogára kiírt pályázaton. A bonyolult kifejezés a ferencvárosiak pénzén épített rendelőintézet eladását jelentette volna.

A Magyar Kommunista Munkáspárt 9. régiójának szervezete a kezdetektől tiltakozott a burkolt privatizáció ellen: nyár elején az önkormányzat előtt Paulik Péter és Thürmer Marianna, a 12-es és 13-as országgyűlési választókerületi megbízottjai hívták fel a sajtó figyelmét a botrányos ügyletre, három hete a Ferencvárosi Művelődési Központban tartott közmeghallgatáson emelték fel hangjukat a régió kommunistái.

A Munkáspárt azonban nem csak tiltakozott - szavakkal és kerületszerte plakátjaival - hanem megoldást is kínált. A múlt héten Paulik Péter felhívással fordult a ferencvárosi és józsefvárosi pártokhoz. Idézünk a levélből: "A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat a kerület erőfeszítésének köszönhetően az elmúlt években a főváros két legjobban felszerelt intézményének egyike lett. Ferencváros vezetése most úgy látja, az ellátás színvonalának megtartása csak a vagyonkezelési jogok eladásával lehetséges. Ez azonban nem igaz!

A napi politikai érdekeken felülemelkedve Ferencváros is eltarthatná kórházát. A megoldás a szomszéd kerületekkel, elsősorban a Józsefvárossal való összefogás lenne. A szakmai érveket, a kerületek polgárainak érdekeit szem előtt tartva Ferencváros és Józsefváros önkormányzata üzemeltesse együtt a kerületek Egészségügyi Szolgálatait. Ez a megoldás olcsóbb és hatékonyabb is lenne a jelenlegi helyzetben, mint a vagyonkezelői jogok rohamszerű eladása. Ezt támasztják elő hazai és nemzetközi példák, ezt a megoldást támogatják mérvadó egészségügyi szakemberek is."

A Munkáspárt felhívását támogatta a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője és az első egyeztetésre a szocialistákat és a szabaddemokratákat leszámítva elmentek a kerületben működő pártok képviselői is. Ennek is köszönhető, hogy október 3-án az önkormányzat nem mert győztest hirdetni, s véglegesíteni a privatizációt.

A Munkáspárt kezdeményezéséről hírt adott a helyi és az országos sajtó is, de ami még fontosabb a kerület lakosai is láthatták, a kommunisták megtartják a szavukat. Fontos, hogy a régió párttagjai is megtapasztalták: nem kell félni kimenni az utcára, nem kell félni plakátot ragasztani, nem kell félni részt venni a kerület életében. A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálatot még nem sikerült megmenteni, de az eladás késleltetése is nagyon fontos lépés.