Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Az kiabál, akinek a háza ég

Gyurcsány jól bevált fogása, hogy amikor támadják, ugyanabban a kérdésben ellentámadásba megy át. Ez volt az öszödi beszédnél is, amikor lekurvázta saját hazáját, majd mindenki megdöbbenésére az egész beszédet a magyar retorika gyöngyszemeként, követendő politikai magatartásként tálalta.

Most, a Zuschlag-ügynél, a miniszterelnök még el sem mondta tanúvallomását az ügyészségen, már is támadásba ment át. Az igazság és a demokrácia bajnokának mezét öltötte fel, s előállt hétpontos javaslatával a "közélet megtisztítására". Hát igen, ahogyan a népi bölcsesség mondja: az kiabál, akinek a háza ég.

Pártfinanszírozás

A hét pont legszebbike a pártok pénzügyeire vonatkozik. Hol lehet itt visszaélés? Nos, egyszer ott, hogy az állami pénzeket alapítványok, pályázatok, fizetések és más megoldások útján átjátsszák a pártoknak. Ma már nincs nyílt lopás, mint a rendszerváltás romantikus hajnalán, csak törvényesített lopás. A dolog jellegénél fogva ilyen pénzt csak a hatalmon lévő kormány tud átjátszani saját pártjának, vagy azoknak, akiket meg akar venni. Ezt kicsiben is lehet játszani, mondjuk egy önkormányzatban, de ott is csak az tudja, akié a hatalom.

A másik lehetőség, hogy külső valakik, vállalatok, alapítványok, magánembernek álcázott külföldi szervezetek pénzt juttatnak a pártoknak, hogy azok neki ítéljék a pályázatokat, EU-támogatásokat, színházigazgatói kinevezéseket, vagy amit csak akarsz. Itt minden párt szóba jöhet, amelyik a hatalom közelében van.

Mi Gyurcsány receptje? "Tiltsuk meg, hogy a pártok költségvetésen és magánszemélyek adományain kívül más támogatást is elfogadhassanak. Tegyük kötelezővé a rendkívül részletes pénzügyi beszámolást, teremtsük meg a folyamatos ellenőrzés lehetőségét." Remekül hangzik, amit Gyurcsány mond, csak nem igaz. A törvények ugyanis ma is megvannak, csak nem tartják, és nem tartatják be, és nem büntetik a törvénysértőket. Például törvény szabályozza, hogy mennyit lehet költeni jelöltekként. A nagy pártok egyike sem tartja be, de soha senkit nem büntettek meg.

Megmondom, hogy mit kellene tenni: korlátozni a pártok bevételeit és kiadásait is! Az állam egy fillér támogatást se adjon a pártoknak! A pénz konzerválja a nagy pártok uralmát, kizárja az új erők megjelenését a parlamentben. A pártok saját tagságuk tagdíjából és adományából tartsák el magukat! A kiadási oldalt azzal kell korlátozni, hogy az állam megtiltja a televíziós reklámot, az óriásplakátot, korlátozza és ellenőrzi a kampányra költhető pénzt.

Ja és az ellenőrzés! Az Állami Számvevőszék a Munkáspárt pénzügyeit többször és alaposan darabokra szedte már. Könyörtelenül büntettek, ha valamelyik helyi kis irodánk úgy tartotta el magát, hogy kiadták a helyiséget valamely más piti szervezetnek, most jól figyelj, néhány tízezer forintért. Van egy ötletem: szálljanak le rólunk, és szálljanak rá az MSZP-re, az MDF-re, a Fideszre, az SZDSZ-re! A százmilliókat ott lehet megtalálni!

Egy fillérrel sem többet a képviselőnek!

Sok minden undorító van a mostani rendszerben, de a parlamenti képviselők látványától a normális ember zsebében kinyílik a bicska. A parlamenti képviselő - Gyurcsány úr vélekedésétől eltérően - ugyanis nem korunk hőse, hanem megélhetési politikus, aki már régen elfelejtette a szakmáját, és felkopna az álla, ha legközelebb nem választanák meg. A parlamenti képviselő nem a választói akaratot fejezi ki, hanem a pártja vezetésének döntését.

Tőle függ a fizetése, és az is, hogy legközelebb indulhat-e. Éppen azért abban érdekelt, hogy jó időben a jó gombot nyomja meg, s ne lépjen a frakcióvezető lábára.

Mit javasol nekik Gyurcsány úr? Kapjanak még többet, legyenek főállású képviselők. Szerintem, miniszterelnök úr, a képviselők túl sokat kapnak, a polgári demokrácia túl jó életet biztosít nekik. A főállású képviselőség a demokrácia halála. A képviselők korruptsága ellen a gyógyszer nem a több pénz, hanem az ellenőrzés és az érdemi büntetés. De nem a saját pártfőnökség ellenőrzése, hanem a társadalomé. Legyen jogunk visszahívni a képviselőt! Az igazi gyógyszer a visszahívhatóság.

Állami pénzből ne etessük a politikai ebihalakat!

A Gyurcsány-pontoknál leginkább ott lóg ki a lóláb, ahogy előhozza az ifjúsági szervezetek pénzének az ügyét. Ő volt ifjúsági miniszter, tudhatja, merről fúj a szél. "A pártok hivatalos, elismert ifjúsági szervezeteinek finanszírozását, tegyük a pártfinanszírozás önálló részévé." Tudod mit jelent ez magyarul? Azt, hogy ezentúl nemcsak a nagy pártok felnőttjeit fogod eltartani, hanem rajtad élősködnek a nagy pártok politikus ebihalai is. Azok meg néha rosszabbak, mint a piócák.

Mást kellene csinálni! Tartsák el a pártok a szervezeteiket, a nyugdíjasokat is, az ifjúságiakat is! Az állami pénzből pedig építsünk tornatermet, uszodát. Az állam segítse pénzzel, hogy a gyerek 18 éves koráig ismerje meg osztálykiránduláson Egert, Esztergomot, Fertődöt, Sopront, sőt még Segesvárt és Munkácsot is!

Thürmer Gyula