Cikkek
 

Könyvajánló
Haypál Tibor - Munkásőr emlékeim…

Hírek

2007 az 1957-es újrakezdés évfordulójának éve. Az évfordulós esztendőre, a hozzá kapcsolódó eseményekre sem a sajtóban, sem a könyvkiadásban nem sok figyelem hárult. A Szabadság írásban emlékezett meg a KISZ megalakulásának ötvenedik évfordulójáról.

Szerkesztőségünk most szerzett tudomást Haypál Tibornak, a Munkásőr című egykori folyóirat volt főszerkesztőjének idén megjelent könyvéről. A hiánytpótló írást ajánljuk minden olvasónk, munkáspárti tag, s volt munkásőrök figyelmébe.

A szerző több, mint három évtized megélt tapasztalata alapján - ahogy maga vallja be: "hosszú vívódás után" - látott neki emlékei feldolgozásához. A 224 oldalas kötetet, amelynek a borítóját is maga tervezte, műfajában szerényen vázlatoknak nevezi.

Nem vállalkozott a munkásőrség történetének teljes feldolgozására. Nem is ez volt a célja. Bár felvillan a testület történetének minden fontosabb állomása, az R-Gárdától, mint előkép-szervezettől, a testület működésének legszebb évtizedein át a 80-as évek "sorvasztó körülményeikig", s a Munkásőrség 89-es felszámolásának eseménysorai is.

Közelképet kapunk valamennyi országos parancsnok emberi és politikai arculatáról csakúgy, mint a testület életének színes mindennapjairól. Fölvetődnek olyan elvi alapkérdések, hogy mi volt a Munkásőrség, kik voltak a munkásőrök: a párt katonái, vagy a munkásosztály harci szervezete. A szerző felszínre hozza azokat a tabukat is, amelyek eddig benne is elfojtva lappangtak, legföljebb naplója őrizte.

A könyv mégsem száraz történeti munka. Szubjektív történelem, ahogy azt egy ízig-vérig újságíró látta és küzdötte. "Vallatom a múltamat, a közös múltunkat, szeretném tudni az igazságot, mi okozta a bukást? Senki sem akar erről beszélni. Ha szóbakerül mellébeszélnek." - vall a vállalkozása céljáról és okáról. Tudatában van annak, hogy az a körkép, amit a Munkásőrségről vázolni próbál, nagyon bonyolult, s a vállalkozás keservesen nehéz. Könyvéhez ezért is érdemes hozzájutni és elolvasni.

Haypál Tibor őszinte, vívódó mérleget készít. De ma sem pesszimista. Idézzünk még előszavából: "Nem vagyok borúlátó, mert a történelem mélyáramlataiban kristályosodó folyamat érleli az igazi baloldalt, megszüli az erkölcsileg tiszta, önzetlen és tehetséges vezetőket. A jövő a polgári demokráciánál szélesebb demokráciát teremt, s a pénzuralom helyett a közösségi társadalmat hozza létre, ahol 'a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet', ahogy azt Petőfi megálmodta."

(A könyv megrendelhető és megvásárolható a Progressio Kiadónál 1000 forintos áron.)

V.J.