Cikkek
 

Kommunista választási kongresszus 2007-ben
Minden hatalmat a szovjeteknek!

Külföld

Gennagyij Zjuganov, az OFKP elnöke
Gennagyij Zjuganov, az OFKP elnöke

Véget ért az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának 12. soronkivüli kongresszusa. Választási kongresszus volt a javából, ahol a küldöttek döntöttek a párt választási listájáról.

December 2-án ugyanis Oroszország választ. A pártlisták szerepe most azért nőtt meg, mert a 2005. évi törvénymódosítás óta csak listás szavazás van. Putyin megszüntette a 225 egyéni mandátumos helyet. Ezzel a függetlenekre és a kis pártokra mértek csapást, mivel egy-egy nagyon ismert személlyel ők szerezték meg ezeket a mandátumokat.

Ezzel együtt a parlamenti küszöböt is felemelték 5 százalékról 7 százalékra. Még a pártok bejegyzésének feltételeit is szigorították. Még mondja azt valaki, hogy nincs demokrácia!

A kongresszuson teljes egyetértés volt abban, hogy a listát Gennagyij Zjuganov, a párt elnöke vezesse. A 63 éves politikus 1993 óta áll a párt élén, az orosz kommunisták legtekintélyesebb megtestesítője odahaza is és külföldön is.

A második helyre Zsoresz Alfjorov akadémikus került. A 77 éves tudós, a 2000. évi fizikai Nobel-díj tulajdonosa, a Tudományos Akadémia alelnöke, és sokat hozhat a választásokon, mivel rendkívül népszerű személyiség az orosz közéletben.

Zsoresz Alfjorov akadémikus
Zsoresz Alfjorov akadémikus

A lista harmadik helyén Nyikolaj Haritonov áll. Haritonov 59 éves, nem tagja a kommunisták pártjának, az Oroszországi Agráripari Szövetség elnöke, ma is Duma-képviselő. Ismerik Oroszországban, 2004-ben Putyin ellen indult az elnökválasztásokon, és 14 százalékot kapott. Egy klasszikus mezőgazdasági ember indítása jelzi, hogy az OFKP komolyan számít az elégedetlen orosz parasztok támogatására. Moszkva és Pétervár ugyan csillog-villog, de az orosz falu még a múlt században toporog.

A személyi döntések mögött végiggondolt politikai stratégia áll. A kommunisták a mai helyzetben nem tudják legyőzni a Putyin politikáját támogató és végrehajtó erőket, élükön a Borisz Grüzlov vezette Egységes Oroszország Párttal. Ehhez a politikai feltételek sem adottak, és a kommunisták messze kevesebb médialehetőséggel rendelkeznek, mint a polgári pártok. Az OFKP azonban megkísérli összefogni mindazokat az erőket, amelyek szemben állnak a jelenlegi hatalommal. "Célunk egy balközép blokk és a nép bizalmát élvező kormány megteremtése"- nyilatkozta Gennagyij Zjuganov.

A pártlista első helyein ezért nem szerepel Ivan Melnyikov, Zjuganov pártbeli helyettesének neve. Ő a moszkvai listát vezeti, és esélyes a bejutásra.

Csakúgy, mint a szent-pétervári lista vezetője, Szvetlana Szavickaja űrhajósnő is.

A 2003-as választásokon az OFKP 12,61 százalékot kapott, s a legnagyobb ellenzéki párt a Dumában. A OFKP mostani választási potenciálja - az elnök szavaival élve - 20-35 százalék között van. Az orosz kommunisták derűlátását alátámasztani látszanak az önkormányzati választások eredményei is. 2007 májusában Roman Grebennyikov, a kommunisták jelöltje lett Volgográd polgármestere.

Az OFKP programja is e stratégiának megfelelően alakul. "Hét lépés a méltó jövőbe"- ezt a címet adták a választási programnak. Az első lépés a stratégiai ágazatok államosítása, nacionalizálása.

Nyikolaj Haritonov, az OFKP listáján a harmadik induló
Nyikolaj Haritonov, az OFKP listáján a harmadik induló

A második lépés az érvényben lévő törvények átvizsgálása jelenti. Az új törvényeknek biztosítaniuk kell a szovjet korszakban érvényes szociális, lakás- és egyéb normák visszaállítását.

A harmadik lépés a gazdaság gyors ütemű fejlesztését jelenti.

A negyedik lépés keretében a kommunisták bevezetnék a képviselők visszahívhatóságát, igazi több-pártrendszert teremtenének.

Az ötödik lépés a jogrend megszilárdítását szolgálná, azaz a bűnözés, a korrupció visszaszorítását. Ennek keretében javasolják a halálbüntetés visszaállítását.

A hatodik lépés szavatolná mindenki számára az ingyenes oktatást és egészségügyi ellátást. Betiltanák a privát egészségügyi létesítményeket.

A hetedik lépésben új alkotmányt akarnak. "A párt össznépi szavazásra akarja vinni az új alkotmány tervezetét, s ez az alkotmány biztosítaná, hogy minden hatalom a dolgozók tanácsainak kezébe menjen át".

***

A Munkáspárt Elnöksége levélben fejezte a magyar kommunisták jókívánságait az OFKP 12. soronkivüli kongresszusának.