Cikkek
 

A Magyar Kommunista Munkáspárt is kikérte a GKM-től a Hankook-kal kötött szerződést!

Pártélet

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke az alábbi levéllel fordult Kóka János liberális gazdasági miniszterhez, kérve a Hankook dél-koreai céggel kötött szerződés kiadását. A Munkáspárt az Állami Számvevőszék elnökéhez kíván fordulni az ügyben.

***

Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége nevében azzal a kéréssel fordulok Tisztelt Miniszter Úrhoz, hogy az egyedi kormánydöntés alapján a HANKOOK dél-koreai gumigyártó céggel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nevében 2005. októberében Ön által aláírt támogatási szerződést, mint közérdekű adatot szíveskedjék részünkre kiadni.

A magyar közvéleményt széles körben joggal foglalkoztatja, hogy a szerződés pontosan milyen feltételekhez kötötte a példátlanul magas, közel 26 milliárd forint összegű, az állami költségvetést érintő támogatásokat és kedvezményeket a Hankook Tire Magyarország Kft. részére.

A Munkáspárt a Hankook gyár munkásaival történt személyes találkozások során is meggyőződött arról, hogy a cégnél súlyosan megsértik a legalapvetőbb munkaügyi és foglalkoztatási szabályokat, a Munka Törvénykönyvét, s törvénytelen eszközökkel is ellehetetlenítik, hogy a dolgozók gyakorolhassák szakszervezeti jogaikat.

Az ezzel kapcsolatos tényeket az elmúlt napokban munkaügyi szervek nyilvánosságra került vizsgálatai is megerősítették.

Tájékoztatom Miniszter Urat: a Munkáspárt a szerződésnek a közpénzből történő támogatásra vonatkozó részletei ismeretében az Állami Számvevőszék elnökéhez kíván fordulni, hogy az államháztartási törvény alapján vizsgálja felül a Hankook vállalat eddigi pénzügyi támogatását és magát a támogatási szerződést.

Mindezek alapján ismételten kérem T. Miniszter Urat, hogy a szerződést a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján a Magyar Kommunista Munkáspártnak kiadni, illetve megküldeni szíveskedjék.

Budapest, 2007. szeptember 26.

Tisztelettel:

Thürmer Gyula
elnök