Cikkek
 

A Munkáspárt közleménye az MSZP-SZDSZ rabló-megállapodásról

Pártélet

Az MSZP–SZDSZ kormány - szakmai- és civilszervezetek folyamatos tiltakozása ellenére - megállapodást kötött az Egészségbiztosítási Pénztár kirablásáról.

A megállapodás az SZDSZ politikai nyomására, az MSZP vezérkarának asszisztálása mellett jött létre.

A demokrácia szégyene, hogy egy olyan, tömegbázis nélküli, néhány százalékos párt, mint az SZDSZ, folyamatosan ráerőltetheti az akaratát a magyar társadalomra, és hozhat stratégiai döntéseket. Az MSZP szégyene, hogy a választóinak akarata ellenére asszisztált ehhez a döntéshez.

A megállapodás az eddig kizárólag szolidaritási elven alapuló egybiztosítós egészségügyi finanszírozás jelentős részét piaci alapokra helyezi át.

A megállapodás szabad kezet ad a magánbiztosítóknak, milliárdokat von ki a közösségi vagyonból, és játszik át magánkézbe, miközben a profit kikerül az országból.

Ez a paktum a hazai, és külföldi profitorientált cégek érdekeit képviseli, haszonélvezője egy szűk réteg lesz, akik meg tudják fizetni a magánkórházak, és a minőségi orvosi ellátás egyre növekvő költségeit.

A magyar emberek túlnyomó része ismét vesztes lesz. A szociális háló végképp szétfoszlik. Az ország egészséges gazdagokra, és beteg szegényekre oszlik.

Az elszegényedett millióknak, munkanélkülieknek, nagycsaládosoknak, időseknek, bérből, és fizetésből élőknek megmarad az egyre szűkülő, államilag alulfinanszírozott alapvető kórházi ellátás, tovább rontva az életesélyeiket, szemben egy gazdag réteggel, akik megvásárolhatják az egészséghez, és egyben az élethez való jogukat.

Az esztelen kórházi leépítések, bezárások, vizitdíjak miatt amúgy is teljesen megrogyott egészségügyben, további kórházak kerülnek bezárásra, mert nem tudják felvenni a versenyt a magánbiztosítókkal szerződött intézményekkel.

A Munkáspárt véleménye szerint, csak széleskörű társadalmi összefogással, és szolidaritással kényszeríthető a kormányra az akaratunk. Úgy véljük, vannak olyan kérdések, melyben a társadalom döntő része tud közösen cselekedni. Ilyen lehet, a szolidaritási elven működő egybiztosítós rendszer megvédése. Támogassuk a népszavazásokat, demonstráljunk az utcán, mert kötelességünk megvédenünk azt, amit egyszer már kiharcoltunk magunknak!

Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége