Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Kádár János és a ladányi kisfiú titka

Kádár János

Kádár János, a kisfiú és az apja

Férjem hagyatékában találtam ezekre a képekre. Kádár Jánost és feleségét ábrázolják, egy nagyon-nagyon régi, több mint negyven évvel ezelőtti eseményen.

Mi, ladányiak, évekig emlékeztünk a találkozóra, tovább meséltük és újraéltük minden percét. Az MSZMP vezetője nyilván sok helyre elment az országban, de számunkra ez volt az egyetlen személyes találkozó. Kádár János itt találkozott egy kis fiúval, akivel hosszasan beszélgettek.
Kádár János elvtárs 1966 kora tavaszán látogatott el Körösladányba, hogy felavassa a Szeged és Debrecen közötti 47-es út újabb szakaszát.

Készültünk is a faluban a fogadására, ahogyan illik. Körösladány akkoriban még ugyanis egy csendes kis falu volt Békés megyében, várossá csak a közelmúltban avattak bennünket. Nos, készültünk, mindenki akarta Kádár Jánost látni.

Tíz évvel voltunk az ellenforradalom után, begyógyultak a sebek, már lassan kezdtünk jobban élni. Örültünk Kádár elvtárs és felesége látogatásának.

Úgy éreztük, hogy köszönettel tartozunk mindazért, amit értünk, dolgozó emberekért tett. A békéért, a nyugalomért, a munkáért.

A falu lakói nevében Buzás István tanácselnök köszöntötte. Nagyon szép hímzett körösladányi díszpárnával ajándékozta meg Kádár elvtársat. Ennyi idő távlatából nehéz már pontosan felidézni, mit is mondott Kádár elvtárs, de egyre pontosan emlékezem. Legyenek büszkék erre az útra, mondta, minden dolgozó ember munkája benne van! Hosszú beszéd helyett inkább bennünket kérdezett, a falu népét. Minden érdekelte, a munkánk, az életünk. Nem kerülte el figyelmét az sem, hogy bár jobban éltünk, de még volt mit tenni a faluban is, a megyében is.

A tanácsháza amolyan egyszerű falusi ház volt. Akkoriban nem építettek nagy irodaházakat, mint manapság. Nem lehetett rendesen kifűteni a szobákat, úgy-hogy Kádár elvtársék kabátostul telepedtek az asztalhoz. Tanácselnökünk jó házi pálinkával, friss sült kolbásszal kínálta a vendégeket, meg minden mással, ami ilyenkor, télvíz idején egy falusi háznál van. Kádár elvtárs jó vendég volt, nem kérette magát, ízlett neki a házi koszt, és jól érezte magát közöttünk, falusi emberek között.

Egyszer csak megjelent egy kisfiú. Aranyos vidám gyerek volt, a tanácselnök, Buzás István fia. Kádár elvtárs kissé félrehúzódott, ölébe vette, és hosszas beszélgetésbe kezdtek. Kettőjük beszélgetéséből kimaradtak a falu, a ladányi termelőszövetkezetek vezetői, de még Láda András, a járási pártbizottság első titkára is, aki pedig nagy embernek számított. Mintha nem is egy felnőtt és egy gyerek beszélgetett volna, hanem két férfi, egy fiatal és egy idősebb.

A gyerek mondta a magáét, Kádár elvtárs egyetértően bólogatott. Mi csak a beszélgetés végét hallottuk. No, kisöreg, akkor maradjon ez kettőnk titka! - fejezte be a diskurzust Kádár elvtárs. Sajnos, már senki sem él közülük.

A kisfiú, akinek közös titka volt Kádár Jánossal, felnőtté cseperedett. Nem beszélt arról, amit csak ő tudott. Egy tragikus baleset következtében hagyott el bennünket. Nincs közöttünk már Kádár János sem. Most már örökre kettőjük titka marad, hogy miről is egyezett meg 1966 kora tavaszán az MSZMP első titkára és a ladányi kisfiú.

Özv. Buzás Jánosné