Cikkek
 

Baloldali minicsúcs Bystrán

Külföld

Jozef Hrdlicka, a Szlovák Kp vezetőjének felszólalása a konferencián
Jozef Hrdlicka, a Szlovák Kp vezetőjének felszólalása a konferencián

A szlovákiai Bystrá adott otthont szeptember 23-án több európai baloldali párt találkozójának.

A kezdeményező Jozef Hrdlicka, a Szlovák Kommunista Párt elnöke volt. Jelen volt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, Karel Klimsa, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának alelnöke és Ivan Migovics, az Ukrán Kommunista Párt Kárpátaljai Bizottságának első titkára. Képviseltette magát a német Bal Párt is.

A tanácskozás résztvevői mély felháborodással értesültek a Munkáspárt vezetése elleni perről. Elítélték és az Európa más országaiban is jelentkező szélsőséges antikommunista kampány részeként értékelték. Teljes szolidaritásukról biztosították pártunkat.

Egyetértés volt abban is, hogy a térség kommunista pártjai fontos szerepet játszanak a politikában, a dolgozó embereknek szükségük van rájuk. A térség pártjai akkor tudnak ellenállni a tőkés erők támadásának, ha nem térnek le a marxista-leninista útról, és a munkások, a dolgozók érdekeiért küzdenek.

Megállapították, hogy szinte minden országban vannak a kommunista pártokról leszakadt reformista szakadárpártok, amelyek a tőkések pénzéből a valóságos kommunista pártokat igyekeznek gyengíteni. Ezek a pártok általában megőrzik nevükben a kommunista szót, de ez csupán azt szolgálja, hogy félrevezessék az embereket.

A jövő heti ukrajnai választásokon például a "megújult kommunista párt", ahogyan ott a reformisták magukat nevezik, sok szavazatot vehetnek el Pjotr Szimonyenko vezette igazi kommunistáktól. A taktikájuk ugyanaz, mint amit nálunk a 2006-os párt követett és követ: kihasználni a névhasonlóságot, megtéveszteni az embereket, és a tőkés hatalom mellé állítani. Ezekkel a pártokkal semmiféle együttműködés nem képzelhető el, és nincs helyük a kommunisták nemzetközi fórumain sem. A reformizmus elleni harc ma a mozgalom egyik fő feladata - hangzott el a tanácskozáson.

Thürmer Gyula és Jozef Hrdlicka külön megbeszélést is folytattak. Megállapodtak, hogy Nógrád mellett Borsod térségét is bekapcsolják a helyi pártközi együttműködésbe.

Megvizsgálják A Szabadság szlovákiai terjesztésének lehetőségét.
A két párt erősíteni fogja együttműködését nemzetközi téren is.