Cikkek
 

A brit kommunisták kampánya

Per

Az angol kommunisták tiltakozása a londoni nagykövetség előtt
Az angol kommunisták tiltakozása a londoni nagykövetség előtt

A brit kommunisták figyelemmel követik a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetése ellen kezdődött pert, és a magyar kormánynak küldött petíció átadása után fontolóra veszik a tiltakozó kampány kiszélesítését - mondta Nagy-Britannia Kommunista Pártjának főtitkára Londonban a Magyar Távirati Irodának.

Robert Griffiths elmondta: a párt végrehajtó bizottsága a hétvégén ülést tart, és azon áttekinti, milyen módon folytassák a bírósági eljárás elleni kampányt A brit kommunista párt képviselői a londoni magyar nagykövetségen tiltakozó nyilatkozatot adtak át. A petíció szerint a brit kommunisták a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetői elleni pert ellentétesnek tartják az EU Alapjogi Chartájával és a magyar alkotmány 61. cikkelyével is, amely a vélemény kifejezésének szabadságáról szól. A büntetőeljárás a brit párt megítélése szerint a perbe fogottak polgárjogainak durva megsértésével ér fel - állt a petícióban.

Griffiths pénteken az MTI-nek azt mondta, a pártnak vannak szövetségesei a brit Munkáspárt és különösen a szakszervezetek soraiban, és megvizsgálja, miként tudna felépíteni "egy nagyon széles bázisú kampányt az ellen, ami most Magyarországon történik, és az ellen az általános antikommunista-antiszocialista irányvonal ellen, amelyet Kelet- és Közép-Európában látunk".

A Brit Kommunista Párt főtitkára hozzátette: a brit kommunisták a múltban is tiltakoztak a demokratikus jogok megsértése ellen a volt szocialista országokban.