Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Kádár közbenjárt a szerelmesekért

Kádár János

Kádár János és Todor Zsivkov 1957-ben

Ma már megszoktuk, hogy a szabadságot külföldön töltjük, de mehetünk akár karácsonykor, húsvétkor, vagy csak úgy. Feltéve persze, ha van rá pénzünk. A szocializmus első évtizedeiben mindez más volt. A turizmus fejletlen volt, alig voltak szállodák.

Éppen ezért, bár nagyon olcsók voltak az utazások, eleinte nem volt könnyű bejutni egy társasutazásra. S, ha már eljutottunk a tengerhez vagy a hegyekbe, szembetalálkoztunk a szocialista kor - ma már mosolyra gerjesztő - furcsaságaival. Erről szól Pless Zsuzsa kedves, emberi története.

***

Amit alább a nyilvánosság elé tárok, sokáig "személyiségi titokként" hét lakat alatt őrzött magánügyem volt. Az én fiatalkoromban ugyanis a házasságon kívüli szerelmi kapcsolatokra, mondjuk úgy, ferdén néztek. Persze, inkább a társadalom konzervatív tagjai.

De hát mit tehettünk? Szerelmes ember több volt, mint amennyi lakást az állam építeni tudott. A későbbi férjemmel csak álmodoztunk arról, hogy egyszer majd közös fedél alá költözünk, mikor is felcsillant a lehetőség: társas út a bolgár tengerpartra!

Az Express Ifjúsági- és Diákutazási Iroda potom pénzért árulta a tengerparti üdülést, ami magában foglalta az útiköltséget, a teljes ellátást és a szállást is. Sose felejtem el: 1958. június 23-án indultunk. Várnában azonban kicsit lelohadt a kedvünk. Kiderült, hogy kétágyas szobák nincsenek, a nők a női szobákban, a férfiak meg a férfiszobákban fognak aludni. Mondani se kell, hogy a magyar vendégek méltatlankodásától csak úgy zengett a szálloda aulája.

Mit volt mit tenni? Alkalmazkodtunk. A tenger látványa mindenért kárpótolt. A város hűvösét gyümölcsfák szolgáltatták. Éppen cseresznyeérés volt.

Párom szedte a cseresznyét, én meg élveztem a munkája gyümölcsét.

Egyik nap hirtelen nagyot kiáltott. Mi történt? - kérdeztem. Képzeld, jön Kádár!

Hitetlenkedve fogadtam szavait. Mégis, hogy kerülne ide Kádár János? De ahogyan közelebb jöttek hozzánk, magam is láttam, hogy valóban Kádár János jön Todor Zsivkov, a Bolgár Kommunista Párt vezetőjének társaságában. Mint később kiderült, Kádár János is június 23-án utazott Bulgáriába magyar párt- és kormányküldöttség élén.

A találkozás annyira hirtelen volt, hogy éppen csak előkapni tudtuk a fényképezőgépet és néhány felvételt készíteni. Sajnos, a fotókat később "örök visszanemadásra" elajándékoztuk.

A csoportunk tagjai közül páran azonban akadálytalanul a delegáció mellé szegődtek, és megszólították Kádár elvtársat. Ő szemmel láthatóan örült, hogy magyarokkal találkozik, és váltott néhány szót velünk. Kérdezte, hogy' érezzük magunkat, meddig maradunk…Valaki előhozakodott a panasszal, hogy nem vagyunk megelégedve a szállodai elhelyezéssel. Belém fulladt a szó, ugye, mégse illik ilyennel traktálni az ország első emberét, ám Kádár elvtárs együttérző mosollyal nyugtázta a hallottakat, és biztosított minket, hogy majd utánanéz.

A vacsoránál a csoportvezető bejelentette, hogy sikerült kétágyas szobákat szerezni. Kádár János közbejárt a szerelmesekért!

Ennyi a történet, ami lassanként legendává szépült. A többi már a mi életünk. 1958-at írtunk, idehaza megszilárdult a munkáshatalom, mi pedig fiatalok voltunk, és szerelmesek.

Pless Zsuzsa