Cikkek
 

A magyar bíróság eljárása a szélsőjobboldal malmára hajtja a vizet

Szolidaritás

Az Osztrák Kommunista Párt Szövetségi Elnöksége aggodalommal és felháborodással figyeli a magyar igazságügyi hatóságok eljárását a Magyar Kommunista Munkáspárt vezető képviselői ellen.

Egy jogi eljárást követően, amely a Munkáspárt ellenében dőlt el, a Munkáspárt az ítéletet "politikai ítéletnek" minősítette. A hatóságok felszólították a pártot, hogy vonja vissza ezt a kijelentést. Thürmer Gyula, a párt elnöke ezt visszautasította. Most a vezetés tagjait, köztük Thürmer Gyulát, ezért bíróság elé állítják.

A magyar hatóságok ilyen eljárása egyértelműen megsérti a véleménynyilvánításhoz fűződő jogot. Önmagában az a tény, hogy egy párt politikai véleménye indokot szolgáltathat a párt vezetői elleni bírósági eljárásra, elegendő bizonyíték arra, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás segítségével politikai nyomást gyakorolnak a baloldali és haladó erőkre.

Ez a tény annál is inkább elgondolkodtató, hogy egyidejűleg megfigyelhető a szélsőjobboldali és nacionalista erők erősödése, amelyeket csak tovább erősít az igazságszolgáltatás ilyen fellépése.

Ez az eljárás illeszkedik a kommunistaellenes támadások sorozatába, amelyek nem csupán Magyarországon, de az egykori létező szocializmus más országaiban is végbemennek, például a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, a balti államokban. Nem csak arról van szó, hogy megkérdőjelezik a szabad véleménynyilvánítás jogát. Ezek a támadások a demokrácia korlátozására, az önkényuralmi tendenciák erősítésére irányulnak.

Osztrák Kommunista Párt Szövetségi Elnöksége