Cikkek
 

A bányászmúlt megbecsülése

Pártélet

Megemlékezés a baglyasaljai emlékműnél

A Munkáspárt Nógrád megyei szervezete az idei bányásznapon is tisztelettel emlékezett a bányásztársadalom múltjára, munkájára, társadalmi küzdelmeire.

A bányásznapi megemlékezésre - a kölcsönösség jegyében - meghívták más szervezetek, s az önkormányzat képviselőit is. A baglyasaljai bányász emlékhelyen Tóth László, a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség megyei vezetője mondott ünnepi beszédet.

"Nógrád megye és benne Salgótarján, Baglyasalja a szénbányászatának köszönheti fejlődését és fénykorát. Salgótarján a bányászok önfeláldozó munkájára alapozva válhatott szocialista mintavárossá, azért, mert ők szorgalmasan fejtették a fekete gyémántot, a szenet.

Ez az ősi energiahordozó volt az alapja a háború utáni újjáépítésnek, hosszú ideig ez volt a gazdaság motorja.

Ők a ma élőktől is becsületet és tiszteletet érdemelnek. Fejet hajtunk azok emléke előtt, akik közül sokan az életüket áldozták azért, hogy nekünk jobb legyen. Ezért gondozza és ápolja évtizedek óta a Munkáspárt baglyasaljai szervezete a bányaszerencsétlenségek hős áldozatainak síremlékét.

S tisztelgünk azon bányászok tettei előtt is, akik a politikai küzdelmek áldozatai lettek, az értelmetlen világháborúval szembeni ellenállás résztvevői, hősei voltak. Nem lehet, hogy az ő áldozatuk felesleges, nem engedhetjük, hogy a mostani kizsákmányoló világ meggyalázza az emléküket" - mondta többek között a fiatal szónok.