Cikkek
 

Munkáspárt a vasárnapi nyitvatartás ellen

Pártélet

A Magyar Kommunista Munkáspárt Elnöksége és szakszervezeti munkacsoportja üdvözli, és támogatja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a KDNP által életre hívott "Charta a szabad vasárnapért" elnevezésű programot, és az ez ügyben indított népszavazási kezdeményezést, melyhez később az MSZOSZ és a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala is csatlakozott.

A vasárnapi pihenés a dolgozók történelmi és szociális vívmánya.

A szocializmus évei alatt törvényileg garantált vasárnapi pihenőnap az elmúlt 18 év során kivételes munkanapból, általánosan alkalmazott munkanappá vált.

A multinacionális cégek hazai térnyerésével, piaci versenyének és profitéhségének fokozódásával egyenes arányban nőtt a dolgozók kizsákmányolása.

A gomba módra szaporodó, minden nap nyitva tartó bevásárlóközpontok, plázák, hiper- és szupermarketek törvényi szabályozás híján - "bevételkiesésre" hivatkozva, rendszeresen vasárnapi munkára kényszerítik dolgozóikat. A Munka Törvénykönyve a jelenlegi tartalmában az ő érdekeiket szolgálja a dolgozókkal szemben. Sem a mostani, sem a korábbi kormányok nem tettek semmit ennek megváltoztatásáért.

A vasárnapi munkavégzés nem csak a dolgozók pihenéséhez és kikapcsolódásához való jogát sérti, hanem súlyosabb társadalmi problémákat is magában hordoz. A vasárnapi munka következménye a rendszertelen heti pihenőnap, ami a kimutatható egészségkárosító hatásán túl, az egyik oka a családi kötelékek lazulásának és felbomlásának.

A Munkáspárt, mint 18 éve mindig, most is kiáll a dolgozók jogaiért!

Szükségesnek tartjuk a kérdéssel kapcsolatban egy széles körű társadalmi vita megkezdését.

Elítéljük az SZDSZ népszavazás-ellenes magatartását, javasoljuk, hogy előbb Kóka János "mintaberuházásánál", a Hankook-nál nézzenek körül, mielőtt véleményt formálnak a dolgozók helyzetéről és jogairól.

Helyesnek tartjuk a KDNP népszavazási kezdeményezését, és támogatjuk a Kereskedelmi Törvény és a Munka Törvénykönyvének megváltoztatására irányuló törvénymódosító javaslatokat.

Budapest, 2007. szeptember 17.