Cikkek
 

Kubikus megemlékezés Mezőtúron
A jó munka meghozza gyümölcsét

Pártélet

Thürmer Gyula beszéde a kubikus emlékműnél
Thürmer Gyula beszéde a kubikus emlékműnél

Ezt a munkát csak tisztességgel lehet végezni. Aki félvállról veszi, előbb-utóbb kiesik - súgta oda Herceg Antal, a mezőtúri térség KB-képviselője Thürmer Gyulának.

A párt elnöke a hagyományos kubikus napi ünnepségen vett részt. A hagyományt a Munkáspárt elevenítette fel, és évek aprólékos munkájával érték el, hogy mára rangos, látogatott eseménnyé vált. A 19. század második felétől Mezőtúr térségéből nagyon sok parasztember választotta ezt a munkát. Járták az országot, utat, vasutat, csatornákat építettek.

Megváltoztatták az országot, és maguk is megváltoztak - emelte ki beszédében Bíró Imre mezőtúri városi elnök.
A kubikusok hagyománya a magyar munkásosztály, a tőke elleni osztályharc legszebb értékeihez tartozik - mondta Thürmer Gyula. Az ünnepség az Újvárosi Hagyományőrző Klubban folytatódott.

Mi volt ebben az érdekes? Nos, az, hogy többségükben olyanok voltak jelen, akik nem a Munkáspárt tagjai.

Herceg Antal és Bencsik Mihály az ünnep résztvevői között
Herceg Antal és Bencsik Mihály az ünnep résztvevői között

Olyanok, akik családjában voltak kubikusok, és örülnek, hogy a Munkáspárt továbbviszi ezt a mozgalmi hagyományt. Énekeltek, táncoltak, zenéltek, kubikus ételekkel kínálták a vendégeket.

Az emberekhez el kell jutni. Ez nem megy másként, mint kitartó és fegyelmezett munkával. Nehéz, de - amint a mezőtúri példa is mutatja - igen is lehetséges. Így összegezték a látogatás tapasztalatait a párt megyei vezetői, köztük Bencsik Mihály megyei elnök. Ezt a tapasztalatot kell továbbvinni.

A szolnokiakra újabb fontos feladat vár. Ők rendezik meg az Alföldi térségéhez tartozó KB-képviselők regionális tanácskozását.