Cikkek
 

Tételes elszámolást

Vélemény

Ha az ember odafigyel, elejtett szavakból hallhatja a rádió híreiből, vagy a sorok között olvashatja az újságokban, hogy az egykori magyar gyárak, üzemek, vállalatok, színvonalasabb szállodák, a bankok és egyéb pénzintézetek, biztosítók, stb. külföldi tulajdonba kerültek. Vagyis a nemzeti vagyon legértékesebb hányadát részben vagy egészben privatizálták!

Az utóbbi időben sok mendemonda keringett arról, hogy ezeket a létesítményeket és értékeket többségében áron alul adták el. Ezzel kapcsolatban illetékes részről cáfolatok nem hangzottak el, ezért a földi halandó kétségek között van: mi igaz , és mi nem?

Márpedig a magyar ember számára nem lehet közömbös, hogy a rendszerváltozást megelőző évtizedek alatt ebben az országban épített, az ő szellemi képessége vagy keze által létrehozott nemzeti vagyonnak mi lett a sorsa! Gyakran szó esik a volt üdülőkről is, melyek a rendszerváltozásig rendkívül kedvezményes, lényegében jelképes áron biztosították a dolgozók és a nyugdíjasok pihenését.

A volt üdülők értékesebbjei ma három- vagy négycsillagos szállodaként működnek, és méregdrága áron kínálják "szolgáltatásukat" a hazai és külföldi tulajdonosok. Éppen ezért jogos az igény, hogy a felelős kormányzati szervek rövid határidővel hozzanak nyilvánosságra tételes kimutatást arról, hogy az 1989-től mostanáig kiárusított, lényegében elherdált volt nemzeti vagyont mikor, mely külföldi, esetleg hazai cégnek, személynek, s pontosan mennyiért adták el. A kimutatás azt is tartalmazza, hogy a bevételt mire fordították.

Az sem lehet közömbös, miszerint az elmúlt l7-18 évben hogyan alakult az ország külső és belső adóssága, és mennyi annak a jelenlegi bruttó összege. Az is érdekli az állampolgárokat, hogy az eladott volt értékeink bevételéből mikor és mennyit fordítottak az adósságok törlesztésére, továbbá: mi lett a sorsa a megmaradt pénznek? Mindezek nem lehetnek közömbösek a szavazati joggal rendelkező állampolgárok számára, akik közül sokan élnek még, akik a háborús romokon építették fel ezt az országot…

Ismert, hogy az SZDSZ privatizációs kedve rendkívül nagy, és eladás fenyegeti a még megmaradt állami tulajdont. Súlyos hibának tekintjük, hogy a 20 parlamenti képviselővel rendelkező SZDSZ gátlástalanul zsarolhatja a 190 képviselőt számláló MSZP-t. Persze igaz az is, hogy Gyurcsány mindehhez szolgalelkűen asszisztál. Ha ez így folytatódik, és ha nem vigyázunk, előbb-utóbb albérlők leszünk saját hazánkban. Ne engedjük!

Nemes József