Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
A vadászat

Kádár János

Ahol a rántott levest feltálalták

A vadászat ősi mesterség, vadászok mindig voltak, és lesznek is. A szocializmusban is működtek vadásztársaságok.

Fő feladatuk az volt, hogy tartsák egyensúlyban a vadak szaporulatát. Manapság hetet-havat összehordanak arról, hogy milyen kiváltságokkal rendelkeztek a szocializmusban az ország és a párt vezetői. A kiváltságok kiváltságai között tartják számon a vadászatot. Igaz, az ország vezetői közül sokan voltak vadásztársaságok tagjai. Ez azonban korántsem volt kiváltság, hiszen bárki lehetett vadász, ha eleget tett a szakmai feltételeknek.

Ráadásul a vadásztársasági tagok igen magas tagdíjat is fizettek, sőt fizetni kellett a vadászházak igénybevételéért, a szállásért, az étkezésért.

Kádár János szerette a vadászatot. Más sportot nem igen űzött, az erdő, a vadászat megnyugtatta. A vadászat akkoriban a diplomácia eszköze is volt. Kádár János sok külföldi vezetőt hívott meg vadászatra. Soponyán látta vendégül mások mellett Leonyid Brezsnyevet, az SZKP főtitkárát, a Szovjetunió első számú vezetőjét, aki szenvedélyes vadász volt.

Egyszer, 1979-ben kormányőrként jelen lehettem az egyik vadászaton, ahova Kádár János mellett a Politikai Bizottság és a kormány több tagja is hivatalos volt. A történet Soponyán történt, ami akkoriban "kiemelt" vadászház volt, jórészt az ország vezetői vették igénybe. A vadászház ma is megvan, a kapitalizmus törvényei szerint működik, bárki mehet, akinek van elég pénze.

A Kormányőrség feladata volt a soponyai vadászat biztosítása, az ország vezetőinek védelme. A biztonsági feladatot elvégeztük, vártuk a védett vezetők érkezését. Kádár elvtársat és feleségét pontosan 20 órára várták a vadászházba. A Politikai Bizottság tagjai 19 órára érkeztek. 19.45-től a vezetők és a vadászház személyzete együtt várta a fő vendéget.

Kádár János és Brezsnyev Soponyán
Kádár János és Brezsnyev Soponyán

Editke, a házvezető asszonyka nagyon izgatott volt. Hosszú idő óta nem járt ilyen magas rangú vendég a házban, s most ráadásul Kádár János személyesen. Egész nap folyt a sütés-főzés. Editke is ki akart magáért tenni. Vadászház, vadászvacsora finomságokkal, úgy, ahogyan illik.

Kádár elvtárs és felesége pontosan 20 órakor érkeztek. Szerény vadászruhában jöttek. Gyorsan elhelyezkedtek a szobájukban, majd megjelentek az ebédlőben. Kádár elvtárs megkérdezte: Elvtársnő! Megéheztünk a hosszú úton, kaphatunk valamit vacsorára? Kádár elvtárs természetesen tudta, hogy kiemelt vendégházban van, ahol nyilván van vacsora. A kérdés azt a tiszteletet fejezte ki, amit a szakács, a házvezetőnő, a személyzet dolgozói iránt érzett.

Editke gyorsan felsorolta az étkeket, előételek és főételek egész sorát, egy komplett vadászvacsora étlapját. Editke befejezte, majd hosszú csönd következett. Ott állnak a Politikai Bizottság tagjai, várnak Kádár János válaszára, és kínossá váló néma csend. Most mi lesz?

Kádár elvtárs várakozva nézett a feleségére, majd szinte megkapva egyetértését, megkérdezte: Elvtársnő! Mást nem lehet kapni? A házvezetőnő elpirult, majd csendesen jelentette: Ez a menü, ezt főztük. Kádár elvtársnő kis hallgatás után csendesen megszólalt: Papa, menjünk haza, mert ma itt nem kapunk vacsorát!

Editke halálsápadtan megkérdezte: Mit tetszenek kérni? Kádár elvtárs rögtön válaszolt: Ha lehetne kérni, akkor egy jó rántott levest és mákos tésztát! A házvezetőnővel együtt az egész Politikai Bizottság fellélegzett, és Editke elkészítette élete talán legjobb rántott levesét és mákos tésztáját.

Arany Lajos