Cikkek
 

Munkáspárt látogatás Laoszban
Ahol él a szocializmus

Külföld

Thürmer Gyula és Choummaly Layasone laoszi elnök megbeszélése
Thürmer Gyula és Choummaly Layasone laoszi elnök megbeszélése

Olyan országokba látogatott el szeptember elején a Munkáspárt küldöttsége, ahol még él a szocializmus, és a jelek szerint élni is fog. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke Laoszban tett hivatalos látogatást, majd rövid munkalátogatásra került sor Vietnamban. Vientianeban, Laosz fővárosában a delegációt fogadta Choummaly Sayasone, a Laoszi Népi Forradalmi Párt főtitkára, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság elnöke.

A delegáció találkozott a kormányzó párt illetékes vezetőivel, a laoszi kormány több tagjával, köztük a Tervhivatal elnökével, az egészségügyi és az idegenforgalmi tárca vezetőjével. Látogatást tettek Laosz iparilag legfejlettebb tartományában, Savannkhetben és a történelmi értékeiről, idegenforgalmáról méltán híres Luang Prabang tartományban.

A laoszi vezetés a Laoszi Népi Forradalmi Párt szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a Munkáspártot.

Nagyra értékeljük, hogy Önök túlélték az elmúlt két évtized kapitalista támadásait, és ma is kommunistaként küzdenek - emelte ki a párt főtitkára. A laoszi nép forradalmi harcának története is azt mutatja, hogy a siker feltétele az ideológiai tisztánlátás, az elkötelezettség a marxizmus-leninizmus iránt, a munkásosztály és a nép ügyének töretlen szolgálata - tette hozzá.

A laoszi nép köszönettel emlékezik vissza arra a segítségre, amelyet a magyar nép nyújtott az 1970-80-as években Laosz felszabadító harcához. A laoszi párt vezetői kiemelték, hogy a Munkáspártban Kádár János nagy ügyének folytatóját látják, és a mostani látogatás az új viszonyok között teremti újra azt a barátságot , amely egykor Kádár János és a laoszi forradalom vezetője, Keysone Phomvihane között létezett.

A magyar és a laoszi párt vezetői megállapodtak arról, hogy tovább fejlesztik kapcsolataikat. A jövő esztendőben laoszi küldöttség látogat el Magyarországra, s a két párt együttműködik nemzetközi fórumokon. A laoszi vezetés üdvözölte a Munkáspárt azon törekvését, hogy utat nyisson magyar vállalkozók megjelenése előtt a laoszi piacon. A laoszi kormány ehhez minden szükséges segítséget megad - hangsúlyozták az illetékes miniszterek.

A munkáspárti delegáció hazafelé rövid időre megállt Hanoiban. Találkozott a Vietnami Kommunista Párt illetékeseivel, felkereste az egészségügyi minisztériumot. Thürmer Gyula tájékoztatást adott az elmúlt évi hivatalos vietnami látogatás óta eltelt eseményekről. A vietnami vendéglátók elmondták: látják, és nagyra értékelik, hogy a Munkáspárt leküzdötte a 2006. évi választások után létrejött nehézségeket, helyreállította a párt politikai és cselekvési egységét.

Kiemelték, hogy a Munkáspárt a jövőben is számíthat a vietnami kommunisták internacionalista szolidaritására.