Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Ki a beteg?

Az elmúlt héten külföldön jártam, jó messze. A magyar belpolitika zaja nagyjából Frankfurtig ért el. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hosszú írást szentelt a Magyar Gárda ügyének, körbeírva a magyar politikai erők véleményét. Mértékadó polgári lapként nem foglalt állást az egyes magyar szereplők érveléséről.

Ázsiához közeledve a nagy világmédiumokra voltam utalva. Mit ne mondjak, egy büdös szót sem ejtettek a kormányunkat mélyen aggasztó állítólagos fasiszta veszélyről. A bangkoki repülőtéren összefutottam egy ismerős japán újságíróval. Ő már sokkal tájékozottabb volt, úgy tudta, hogy ez a gárda-dolog valami új őstörténeti felfedezés a magyarok eredetéről. Diana halálának 10. évfordulója, az igen, az valóban lekötötte a drága médiaidőt. Még Bush iraki látogatása is.

Gyurcsány azonban hiába ültette ki amerikai módon egész kormányát Szetey államtitkár mögé, a világot ez messze hidegen hagyta. Persze, van ebben valami jó. Ne feledjük: mások előbb észreveszik a mi betegségűnket, mint mi magunk. Előbb látják, hogy beesett az arcunk, előbb észlelik, hogy matt a tekintetűnk. A világ reagálása azt jelzi, hogy ma Magyarország még nem beteg. Van persze közöttünk beteg. Talán tőle kellene megszabadulni, mielőtt az ország tényleg beteg lesz.

A nagyok dilije

A nagy pártok dilije, hogy folyamatosan rendszerváltást lehet játszani. Rendszerváltáson ők azt értik, hogy törvényesen le lehet számolni a másikkal, ki lehet tagadni az úri klubból, el lehet venni a vagyonát, ki lehet rúgni a másik híveit az állami hivatalokból, felügyelő bizottságokból. A Fidesz azon az alapon akar új végelszámolást, hogy az MSZP kommunista. Ha pedig kommunista, akkor nincs helye az európai demokrácia felkent hívei között. Az MSZP természetesen nem kommunista, ezt mindenki tudja, de azon az alapon mégsem lehet megtagadni valakitől egy állami kitűntetést, hogy barna a szeme.

Az MSZP dilije a fasiszta veszély, ami mögött a Fideszt látja. Rá kell fogni Orbánra, hogy lázítja a pesti tömeget, összejátszik a magyar gárdistákkal, és kész is! A Fidesz semmiféle fasiszta szerveződés mögött nem áll, ezt is tudja mindenki, még az MSZP is, de azon az alapon mégsem lehet valakit az európai demokrácia ellenségének nyilvánítani, hogy konzervatív, mert ilyenek szép számmal vannak.

Mondhatnánk, hogy nekünk az egész tök mindegy, ez az ő buliijuk. Csakhogy nem így van. Az MSZP "fasiszta veszély" taktikája bennünket is érint, mivel a Munkáspárttól akarják elvenni azokat az embereket, szavazókat, akik már bennünk látják az utolsó mentsvárat. Az MSZP a fasiszta veszély trükkjével lényegében azt mondja, hogy aki az MSZP ellen van, az fasiszta.

A Fidesz kommunistázása sem jó nekünk. A sok kommunistázás ugyanis megrettenti az embereket, és rendkívül megnehezíti az értelmes és szükséges társadalmi összefogást Gyurcsány eszeveszett politikája ellen. Ilyenre pedig szükség van, mert sem a nagycsaládosokat, sem a BKV-dolgozókat nem lehet pártok szerint felosztani. A Gyurcsány-kormány halálos ítélete mindenkit érint.

Tudom, jobb sorsra vagyunk érdemesek. A két burzsoá párt játékát azonban nem tudjuk befolyásolni. A magunk útját kell járni, még akkor is, ha az nehéz, sőt néha járhatatlannak tűnik. A Hankook munkásának is, a BKV elégedetlen dolgozóinak, sőt a bátonyterenyei nyugdíjas bányásznak is magyaráznunk kell, hogy nem Gyurcsány vagy Orbán felelős a nyomoráért, hanem a kapitalizmus, amit megtestesítenek. Ha mást akarsz, a kapitalizmussal kell szembe szállni. És ez ma nem is jelent nagy áldozatot.

Elég a Munkáspártra szavazni. És persze tudni kell: minden szavazat, amit a munkás, a dolgozó emberek a két nagy burzsoá pártra adnak, a kapitalizmus életét hosszabbítja meg, azaz az ő életűket teszi kilátástalanabbá.

Országimázs

A nemzetre mindenki hozhat szégyent. A miniszterelnök is, a közember is. A miniszterelnök többet, hiszen ő a miniszterelnök. Minap Frankfurtból jöttem haza a német légitársaság gépével. Mikor a tömeggel betódultunk a gépbe, hinni sem akartunk a szemünknek: Magyarország miniszterelnöke ült az első sorokban, kíséretével. Kínából jöttek hazafelé.

Az egész nagyon kellemetlen volt. A Lufthansa pilótája még annyit sem mondott, hogy köszöntjük a magyar miniszterelnököt. Megtehette volna, hiszen immáron szövetségesek vagyunk, s ugye, egy szövetséges ország fejét illene köszönteni. Persze, ha Merkel van a gépen, megtette volna, de a német kancellárnak van annyi esze, hogy nem jár menetrendszerű járattal.

Ő tudja, hogy a Luftwaffe, a német katonai légierő különgépe ugyanúgy a német országimázs része, mint, mondjuk a 300 kilométeres sebességgel száguldó ICE, a német szupervonat. A gépen jócskán voltak német üzletemberek, akik ugyanazon a business osztályon utaztak, mint a magyar miniszterelnök, és ingujjra vetkőzve, a WC-re menet rá-rácsodálkoztak, hogy ki is az az ürge, aki az első sorban az ablak mellett ül, ott, ahol egyébként ők szoktak.

Mondhatnánk, hogy nem telik kormánygépre, mert takarékoskodik a kormány. Ez azonban enyhén szólva sem igaz. Telik itt mindenre, kormányreklámra, hivatalokra, csak arra nem, amire kellene.


Thürmer Gyula