Cikkek
 

Megbeszélés az új VIT-ről

Baloldali Front

A VIT-ek mozgalmának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek után a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség tagszervezeteinek képviselője konzultációs tanácskozást tartott a következő, 17. VIT megrendezésének helyéről. Két ország jelentkezett erre a nem könnyű, de annál fontosabb feladatra: a Belarusz Köztársaság és Líbia.

Az ülésen Belorusszia képviselői két rendkívül impozáns bemutatófilmet vetítettek le az országukról és az állami ifjúsági szervezetről, a Komszomolról. Líbia képviselői viszont nem voltak jelen, csak rendezési szándékukat küldték el. Ennek ellenére a hozzászólók némelyike fenntartásokat fogalmazott meg a belarusz rendezési szándékkal szemben.

Kupi László, a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség képviselője hozzászólásában a következőket mondta el:

1. A Baloldali Front támogatja azt az elképzelést, hogy Belorusszia rendezze a 17. VIT-et 2009-ben.

2. Szerintünk túl régen (1985-ben, Moszkvában) volt Európában utoljára VIT, ezért fontos lenne, hogy újra európai ország rendezzen VIT-et.

3. Szerintünk a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségnek erősítenie kellene kapcsolatait a volt kelet-európai szocialista országokbeli ifjúsági szervezetekkel, és erre jó alkalom lenne a belarussziai VIT.

4. Úgy gondoljuk, hogy Belarusszia minden szempontból alkalmas egy VIT megrendezésére. Voltunk ott, ismerjük őket és teljes mértékben biztosak vagyunk ebben.

5. Az észak-afrikai régió nemrégiben rendezett VIT-et (Algériában, 2001-ben), ezért is a két ország, Líbia és Belarusszia közül az utóbbinak kellene a 17. VIT-et rendeznie 2009-ben.