Cikkek
 

A közösségek: közös érdek, közös munka

Baloldali Front

A hegyi közösségnek épített új iskola. Szegényes, elmaradott, de legalább van benne tankönyv és pad

A Caracast övező hegyeken az utazó amerre a szem ellát épülő vagy félkész házakat láthat. Joggal merül fel a kérdés: kik és milyen körülmények között laknak itt? Nos, itt laknak az úgynevezett "közösségek". Ezek a közösségek olyan lakóközösségeket jelentenek, amelyek egymást segítve, közös munkával és a bolivári kormány támogatásával igyekeznek kilábalni az ország lakosságának többségét sújtó több évszázados nyomorból. Kiváló példáját adják annak, hogy milyen gyümölcsöző lehet egy olyan kapcsolat, ami teljes mértékben az emberek együttműködésén és a szolidaritáson alapszik. A VIT-ek mozgalmának 60. évfordulóját ünneplő fiataloknak lehetőségük volt betekinteni e közösségek életébe.

Nagy meglepetést jelentett számukra az a felismerés, hogy bármennyire is megdöbbentő az egymás hegyére-hátára épült házak látványa a hegyoldalakon, a civilizált emberi élethez minden szükséges feltétel adott. Ez pedig úgy volt lehetséges, hogy ennek megteremtéséből mindenki kivette a részét. Az emberek egymást segítve, önmagukat szervezve, közös munkával építettek iskolát, edzőtermet a gyermekeik számára; a Chávez vezette bolivári kormány kedvezményes árú élelmiszereket árusító szupermarketet, infocentert épített és rendszeresen járó, Caracassal összeköttetést biztosító buszjáratokat szervezett; a kubai kormány pedig - olcsó venezuelai olajért cserébe - tanítókat és orvosokat küldött olyan helyekre, ahol korábban orvost, tanítót nem láttak.

Ez utóbbiért a közösségek tagjai köszönetüket fejezték ki Fidel Castro főparancsnoknak, csakúgy mint Hugo Chávez Fríasnak, a Venezuelai Bolivári Köztársaság elnökének is. Ezzel a közös munkával olyan körülményeket teremtettek meg az itt élők számára, ami már egyáltalán nem hasonlítható a tradicionális latin-amerikai nyomorral. A közösségek tagjainak gyerekei iskolába járhatnak, elérhető az általános orvosi ellátás, kedvezményes áron juthatnak alapvető élelmiszerekhez, sportolási lehetőségek vannak, a buszjáratoknak és az infocenternek köszönhetően nincsenek elzárva a külvilágtól, és minden más is van, a fodrászattól az autószerelő-műhelyig. Az utcán ötven méterenként szemeteskukákat találhatunk, amelyek léte és a lakók személyes példamutatása elérte, hogy a teljes körű közvilágítással rendelkező utcákon nincs szemét.

A folyamatosan fejlődő, épülő közösségek kiváló példái annak, hogy a kapitalizmus individualista felfogása helyett az együttműködésre, szolidaritásra épülő társadalom, a szocialista társadalom az egyetlen esély arra, hogy Latin-Amerika, ha lassan is, de kilábaljon abból a mérhetetlen nyomorból, amit az uralkodó osztályok több évszázada kényszerítenek emberek millióira.