Cikkek
 

Mozgalom, ami soha nem öregszik meg

Baloldali Front

a VIT-ek 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség megnyitója Caracasban
a VIT-ek 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség megnyitója Caracasban

A Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (DIVSZ) 2007. augusztus 23-25 között, a Venezuelai Bolivári Köztársaság fővárosában, Caracasban ünnepelte a világifjúsági találkozók mozgalmának 60. évfordulóját. A rendezvényre a világ 80 országából mintegy 130 szervezettől érkeztek résztvevők. A Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetséget Kupi László vezetőségi tag képviselte.

1947 júliusában Prágában tartotta a két évvel korábban megalakult DIVSZ az első Világifjúsági és Diáktalálkozót, azaz a VIT-et.
A Világszövetség - mondhatni - a II. világháború terméke volt, mivel azzal a céllal hozták létre, hogy összefogja a világ haladó fiataljait, s együtt akadályozzák meg, hogy a fasizmus újra erőre kapjon. Az első VIT szimbóluma ennek megfelelően Lidice volt, az a cseh falu, amit a nácik porig romboltak.

Az első VIT-et máig még tizenöt követte. A legutóbbit, a 16. VIT-et a mostani ünnepségek helyszínén, a Venezuelai Bolivári Köztársaságban tartották 2005-ben. A dátumból láthatjuk, hogy a VIT-ek mozgalmát a '90-es évek eleji kelet-európai ellenforradalmak és a Szovjetunió összeomlása sem törte meg. A konkrét évforduló - 60 éve volt az első VIT - mellett a világ kommunista, haladó ifjúsági szervezeteit képviselő fiatalok ezt is ünnepelték Caracasban.

Az ünnepség megnyitója augusztus 23-án a caracasi Teresa Carreno színházban volt, ahol a résztvevők egy csaknem három órás kulturális műsort tekinthettek meg. Bemutattak egy táncjátékot Che Guevaráról, majd ezt több koncert követte, amelyek során a nézőtéren ülők együtt énekelték a mozgalmi dalokat az énekesekkel, egyes országok képviselői - elsősorban a népes kubai delegáció - pedig táncra is perdültek. Ünnepi beszédet mondott Miguel Madeira, a DIVSZ elnöke, amelyben a haladó fiatalok 60 éve tartó összefogását méltatta, hangsúlyozva a mozgalom antiimperialista elkötelezettségét. Este a kubai Giovanni Barrutea, a DIVSZ főtitkára megnyitotta a VIT-ek történetét bemutató kiállítást.

Az ezt követő nap délelőttje szemináriumokkal telt. Elsősorban az amerikai imperializmus terjeszkedéséről beszéltek a felszólalók, rávilágítva arra, hogy az Egyesült Államok hadibázisai szerte a világon fenyegetést jelentenek mindenkire, mert az USA, ahogy ezt már Irak esetében láttuk, kész eltiporni bárkit, akinek viselkedését, kultúráját, gondolkodásmódját neki nem tetszőnek találja. Milan Krajca, a nemrégiben betiltott cseh Kommunista Ifjúsági Unió elnöke elmondta, hogy a '47-es prágai VIT résztvevői újjáépítették a náci imperializmus által lerombolt Lidicét, amelyre most újabb imperialista fenyegetés veti árnyékát: az Egyesült Államok rakétarendszere mellette húzódna. Omar el Deeb, a DIVSZ frissen megválasztott libanoni alelnöke elsősorban a közel-keleti helyzetet elemezte. Élesen elítélte a mindennapos izraeli agressziót a palesztin nép ellen és a hallgatóság közvetlen szemtanútól hallhatott az egy éve történt gyalázatos libanoni háborúról. Omar el Deeb úgy fogalmazott, hogy az arab népek úgy látják, azt tapasztalják, hogy Izrael nem egy ország hadsereggel, hanem egy hadsereg országgal. Az előadók a emberiség elleni bűncselekménynek nevezték az Irak, Libanon, Jugoszlávia elleni katonai agressziókat, valamint a Kubát, Venezuelát és Észak-Koreát sújtó blokádokat. A latin-amerikai hozzászólók elítélték, s elfogadhatatlannak tartották az ún. Kolumbia-tervet. A résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy harcoljunk egy jobb világért.

Délután a "Világifjúsági és Diáktalálkozók mozgalmának történelmi szerepe" című konferencia keretében a delegáltak meghallgathatták a mozgalom veteránjainak ünnepi szavait. A konferencián felszólalt Irma González, René González, az Egyesült Államokban bebörtönzött öt kubai hazafi egyikének lánya is. Elmondta, hogy mennyire fájdalmas családja számára, hogy édesapját, akit 1998 óta tartanak fogva, nem láthatják hat éve, mert azóta folyamatosan elutasítják a vízumkérelmüket az USA-ban. Húga még soha nem találkozott az apjával. Megköszönte azt a nemzetközi szolidaritási kampányt, ami lényegében az ügy kezdete óta folyik a világ számos országában. Elítélte az országa elleni terrorizmust, valamint a blokádot, ami Kuba függetlenségét "börtönbe zárta".

Az ünnepség zárása előtti délelőtt a delegációk bepillantást nyerhettek a Caracas melletti hegyeken élő ún. közösségek életébe. (Lásd következő írásunkat!) A három napos ünnepség méltó befejezése volt a VIT-ek eddigi történetét bemutató film levetítése. Ezt követően Miguel Madeira záróbeszédet mondott, amelyben abbéli reményét fejezte ki, hogy a VIT-ek mozgalma az eddigiekhez méltó, tiszta, antiimperialista gondolkodással, önfeláldozó elkötelezettséggel harcol majd a békéért, barátságért és szolidaritásért: egy jobb világért.