Cikkek
 

Utóirat

Pártélet

A Minisztérium válaszolt. Ezt köszönjük. A válasz gyors volt - talán ez a legfőbb erénye. A tartalmát illetően - hogy más kifejezést ne használjunk -, erre szokták mondani, hogy jól felmondta a leckét, a kötelező penzumot. E jogaikat ismerik a Hankook munkásai és a szakszervezet is. Éppen e jogok semmibevétele ellen emelt szót a Munkáspárt. Ezeket a legalapvetőbb törvényes jogokat sérti meg az a dél-koreai tulajdonú cég, amelynek a kormány összesen 26 milliárd forint támogatást kíván nyújtani a magyar adófizetők pénzéből.

Apropó támogatás! A levélből is kitűnik az ilyen cégek és a multik által követett gyakorlat: az állami támogatás, vagy annak egy részének igénylésekor így-úgy "rendezett munkaügyi kapcsolatokat" igazolnak, megkapják a pénzt, aztán folytatódik a törvénytelen foglalkoztatás, ismét jönnek a munkás- és szakszervezetellenes lépések. Egy bizonyos: a Hankooknál, Kóka János "mintaberuházásánál" az elmúlt hónapokban súlyosan sértették a szakszervezeti alapjogokat, a munkaügyi szabályokat, ezért az Államháztartási törvény hivatkozott passzusai alapján nem fizethető ki egy fillér támogatás sem a cégnek.

A Munkáspárt eljuttatja a petícióját és az arra adott választ a munkásokhoz, a szakszervezethez, s továbbra is nyilvánosan követelni fogja az állami támogatás felfüggesztését és visszafizettetését.