Cikkek
 

Exportáljunk ellenforradalmat?

Belpolitika

Kubai életkép
Kubai életkép

Érthetetlen, hogy a kubai kormány miért nem utasította ki Kubából Eőrsi Mátyást. Azt történt ugyanis, hogy Eőrsi Mátyás, aki nem akárki, hanem hivatalos személyiség, a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetője, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a liberális frakció vezetője, elment Kubába, és ott nyíltan az ottani kormányellenes ellenzékkel találkozott, sőt támogatásáról biztosította őket. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy hivatalos magyar politikus nyíltan felszólította Kuba népét: döntsétek meg Fidel Castrot, döntsétek meg a kubai szocializmust!

Eőrsi persze bátran tette azt, amit tett, mert tudta: ebben speciel az egész magyar politikai elit támogatja. Göncz Kinga külügyminiszter hivatalosan részt vett olyan fórumokon, amelyek célja a kubai kormány megdöntése. Egyáltalán nem zavarta az a tény, hogy Magyarország Kubával diplomáciai kapcsolatban áll, és mi is elfogadtuk a nemzetközi jog alapelveit. Kóka János legutóbbi amerikai útja során szintén elment a szocialista Kuba ellen szervezkedő erők központjába. Kormányzati segédlettel kubai ellenzéki figurákat is fogadtak Budapesten. Sőt, most már kubai "menekülteket" engedünk be Magyarországra. Csak ők hiányoztak a boldogságunkhoz!

Ma a magyar kormány és a kormánypártok leplezetlenül részt vállalnak egy ellenforradalmi fordulat előkészítésében. Kár lenne a kormánypártok magatartásában réseket keresni. Úgy tűnik nincsenek. Az amerikai kormány politikai akaratának kiszolgálásában egységesek, sőt mindegyik igyekezik bizonyítani, hogy éppen ő Bush elnök legjobb - ha nem is tanítványa -, de legalább is legjobb szövetségese. Nem lehet abban bízni, hogy vannak jó szocialisták, akik mindig is szerették Kubát, és most sem fogják engedni bántani a kubaiakat. Lehet, hogy vannak olyan szocialisták, akik nosztalgiával emlékeznek vissza arra, hogy egykor KISZ-delegáció tagjaként szép napokat töltöttek a szigeten, de ennyi és nem több! A nosztalgiázók nem fogják megváltoztatni a magyar politikát.

Kár lenne bízni abban is, hogy Magyarország, mint európai ország, mint az EU tagja, rendelkezik olyan sajátos magyar és európai érdekekkel, amelyek nem engedik, hogy vakon kövessük az USA politikáját. Ilyen érdekek vannak, de ma a magyar politikai elitnek, és mindenekelőtt az MSZP-SZDSZ klikknek sokkal fontosabb az amerikai érdekek alázatos kiszolgálása, mint bármi más. A magyar úri osztály és úri értelmiség már úgy szeretne vízum nélkül utazni az Egyesült Államokba, hogy ezért minden gazságra képes. A vízumügy ugyanis nem a csongrádi paraszt vagy a nógrádi munkás baja, nekik akkor sem telik majd az utazásra, amikor már nem kell a vízum.

Nem reménykedhetünk abban sem, hogy Magyarország vezetése, amely nyíltan elkötelezte magát a tőkés ellenforradalom exportja mellett - kormányzati nyelven ez azt jelenti, hogy átadjuk a magyar rendszerváltás tapasztalatait, Kubával kivételt fog tenni, és inkább más irányokra koncentrál.

A magyar politika sajnálatosan nyakig benne van mindazokban az erőfeszítésekben, amelyek arra irányulnak, hogy Belaruszban megdöntsék Lukasenkó elnök önálló nemzeti rendszerét, Moldvában kiűzzék a hatalomból Voronyin elnök kommunista pártját, vagy éppen USA barát rendszert hozzanak létre a kubai szocializmus helyett.

Annál inkább nem lehet illúziónk a magyar kormány magatartása kapcsán, mert tudjuk: amikor Milosevic elnök megdöntését tűzték napirendre az amerikaiak, a magyar kormány részt vett minden lehetséges titkosszolgálati akcióban, politikai, diplomáciai és egyéb lépésben, ami a jugoszláv rendszer megdöntését szolgálta. Ezek tények!

Abban sem lehet bízni, hogy bárki is mérlegelni fogja a tényleges magyar érdekeket. Nem mérlegelte Antall József sem, amikor "nem tetszenek a kommunisták" alapon kivonult az orosz piacokról. Nem mérlegelte Orbán Viktor sem, amikor 1999-ben részt vettünk Jugoszlávia bombázásában és általában az agresszió diplomáciai, katonai és titkosszolgálati előkészítésében. Nem mérlegeli Gyurcsány Ferenc sem, amikor teljes mellszélességgel áll minden mellé, ami kommunista-ellenes és ellenforradalmi.

Lehet, hogy Kubában nincs mit veszíteni, de másutt van. És egyáltalán nem vet jó fényt Magyarországra, hogy az USA pitiáner kiszolgálójaként fognak számon tartani bennünket. A magyar kormány könnyű prédának tekintheti Kubát, ahonnan nem kell számítani retorziókra. Ez azonban nem egészen van így. A diplomácia eszköztárában még van egy-két dolog, amivel Kuba kellemetlenséget okozhat Magyarországnak. S, ami ennél is fontosabb: súlyos tévedés azt hinni, hogy egy esetleges későbbi kubai polgári rezsim majd meghálálja nekünk, magyaroknak, hogy ott lihegtünk az amerikaiak mellett. Szerbiában nyakig benne voltunk a rendszerellenes ellenzék támogatásában. Ma ők vannak hatalmon Szerbiában, mégsem hálálkodnak semmiért. Rendszer ide, rendszer oda, a szerbek nem felejtik, hogy kedves szomszédaik lelkesedtek Szabadka és Újvidék bombázásáért. Nem lesz ez másként Kuba esetében sem.

Tehetne persze valamit a magyar közvélemény. A magyar közvélemény azonban semmit sem tesz. Magyarország belépését a NATO-ban két párt ellenezte, a Munkáspárt és a MIÉP, a többiek lelkesedtek. A Jugoszlávia elleni agresszió ellen a Munkáspárt ment az utcára, a társadalom döbbenetes csendje mellett.

Az elmúlt két évtizedben jöttek létre szervezetek, amelyek vállalják a szolidaritást Kubával, de nem alakult ki olyan széles szolidaritási mozgalom, mint Nyugat-Európában. A magyar értelmiség egy töredékét még megérintette a kubai kultúra, de a mai kubai szocializmusért vajmi keveset tesznek.

Ami van politikai szolidaritás Kubával, az döntően a Munkáspárt és a Baloldali Front környezetéből jön.

A kubai szocializmus megdöntéséhez semmilyen magyar nemzeti érdek nem fűződik. A kubai ellenforradalom támogatása a mi pénzünket viszi el, amiből úgys incs sok. A kalandorakciókban való magyar részvétel számunkra jelent kockázatot, és bennünket, magyarokat járat le a világ tisztességes emberei előtt. Ez elég ok ahhoz, hogy azt mondjuk: NEM!