Cikkek
 

A szocializmus múltja, jelene és jövője

Külföld

Mirko Messner, az Osztrák Kommunista Párt elnöke ismerteti a pártja álláspontját a szlovén kisebbség helyzetéről

Az osztrák antiimperialisták az elmúl héten idén is megrendezték a már hagyományosnak mondható nyári táborukat, ebben az évben a festői szépségű Karintiában, Klagenfurt mellett tartották meg.

A táborban az osztrák szervezeten kívül részt vettek kelet- és nyugat-német és svájci antiimperialista szervezetek, a magyar Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség, az ausztriai arabok szervezete, és az ausztriai szlovén kisebbség egyetemi szervezete.

Külföldi vendégnek meghívtak két őslakost a mexikói Oaxaca tartományból, ahol a legtöbb és legkülönbözőbb indián leszármazott él. Az oaxacaiak egy európai körút részeként vettek részt a táborban.

Körútjuknak az a célja, hogy bemutassák, hogy milyen nagy elnyomásban élnek ebben a tartományban az őslakosok. A körútjuk végén fogadják őket az Európai Parlamentben is. Szeretnék, ha a világ közvéleménye többet megtudhatna a valós helyzetükről

A résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni az ausztriai szlovén kisebbség helyzetét, történelmét, elnyomását a náci időktől kezdve egészen az Osztrák Köztársaság 1955-ös kikiáltásán keresztül napjainkig. Erről egy film levetítésével tudhattunk meg részleteket, valamint az Osztrák Kommunista Párt vezetője és a helyi szlovén szervezet előadásából Az osztrák venezuelai nagykövet előadást tartott a Bolivári Forradalom "öt motorjáról", amiben a forradalom öt fő célkitűzését, alapját mondta el, az alkotmány módosításától a közösségi hatalom megvalósításáig.

A tábor fő témája volt - természetesen - a baloldal helyzete, lehetőségeink, jövőbeli célkitűzéseink. Több előadás és számtalan kötetlen beszélgetés foglalkozott a Kelet-Európában és a Szovjetunióban megvalósult szocializmusokkal. Előadások voltak az önrendelkezésről és eszmecsere egy jó szocialista modellről, az önrendelkező jugoszláv modelltől kezdve a szovjet és a venezuelai XXI. századi modellen át.

"A legfontosabb, hogy valós alternatívát tudjunk állítani az emberek elé. Rengetegen ellenzik a mostani neoliberális rendszert, de még úgy érzik, nem tudnak tenni ellene" - összegezte Willi Langthaler, az osztrák Antiimperialista Koordináció vezetője.