Cikkek
 

Van-e alkotmányos rend Magyarországon?

Pártélet

Thürmer Fyula a Fővárosi Bíróság előtt ismerteti a párt álláspontját
Thürmer Fyula a Fővárosi Bíróság előtt ismerteti a párt álláspontját

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke augusztus 21-én a Fővárosi Bíróság épülete előtt sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta az alábbiakat:

Szeptember 21-én, a Székesfehérvári Városi Bíróság első fokon tárgyalja azt az ügyet, amelyet Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke személyesen kezdeményezett a Munkáspárt teljes Elnöksége ellen. A vád nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás.

A Fővárosi Bíróság elnöke azért jelentette fel a Munkáspárt Elnökségét, mert a párt vezetése a Fővárosi Bíróság 2005. júniusi ítéletét politikai ítéletnek nevezte. Ebben az ítéletben a Fővárosi Bíróság arra kötelezte a Munkáspártot, hogy állítsa vissza néhány olyan korábbi pártvezető tagságát, akiket 2005. márciusában kizártak a Munkáspártból.

Érvénytelenítette továbbá a Munkáspárt 2005. júniusi csepeli kongresszusát. A Munkáspárton belüli akkori vita lényege az volt, hogy a Munkáspárt önálló, független párt marad-e, vagy együtt halad az MSZP-vel. A Munkáspárt többsége a párt önállóságának és függetlenségének megőrzését akarta.

Az ítélet következménye az lett, hogy a Munkáspárt hónapokig el volt foglalva a saját belső ügyeivel, s nem tudott felkészülni a 2006. évi parlamenti választásokra. Számos helyen, ahol nem volt munkáspárti jelölt, a választás - kis különbséggel - az MSZP javára dőlt el.

A Munkáspárt azt várja, hogy a bíróság mondja ki: semmilyen bűncselekmény nem történt, ezért ejti a vádat.

A Munkáspárt álláspontja szerint az Alkotmány 61. paragrafusa ugyanis mindenki számára biztosítja a véleménynyilvánítás jogát. Ha ma elítélik a Munkáspártot, holnap elítélhetik az újságírókat és más közszereplőket.

A Munkáspárt véleménye az, hogy a "politikai" jelző nem szitokszó, hanem egy tényleges valóságot kifejező megállapítás. A Fővárosi Bíróság 2005. júniusi ítélete egy politikai párt belső viszonyaiba avatkozott bele, politikai jellegű vitát érintett és politikai következményekkel járt. A bíróságok politikai jellegű ítéleteiről egyébként mások nyilatkoznak. Békesi László úr például a 168 óra legújabb számában az alábbiakat mondta: "A bíróságon az ítélkezések kiszámíthatatlanok, a döntések gyakran politikai elfogultságról árulkodnak. S ha a jog relativizálódik, utat kapnak a szélsőségek." Őt miért nem jelenti fel senki?

Ebben az ügyben eddig a hatalom intézményei, bíróság, ügyészség, rendőrség egységesen léptek fel egy politikai párt, a Munkáspárt teljes vezetősége ellen. Az ügy egyedülálló eset a rendszerváltás utáni Magyarország történetében, és nincs rá példa az Európai Unió országainak történetében sem. A Munkáspárt Elnöksége kéri a magyar társadalom józanul gondolkodó tagjait: ne engedjék, hogy bírósági ítélettel nyomják el a véleménynyilvánítás szabadságát! Ne engedjék, hogy alkotmányos jogában bárkit is korlátozzanak Magyarországon! Ebben az ügyben nem a Munkáspárttól van szó, hanem a magyar demokráciáról!

A Munkáspárt levélben kérte Fausto Bertinotti urat, az Olasz Köztársaság parlamentjének elnökét, az Európai Baloldali Párt elnökét, hogy vesse latba befolyását.

Ugyancsak levélben kérte Francis Wurtz urat, az Európai Parlament baloldali GUE-NGL frakciójának elnökét, hogy hívják fel az Európai Parlament figyelmét a magyarországi állapotokra. A Munkáspárt Gennagyij Zjuganov urat, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának elnökét és más baloldali pártok vezetőit arra kérte, hogy tiltakozzanak a magyar kormánynál a Munkáspárt ellen irányuló durva fellépés ellen.

Munkáspárt Sajtóiroda