Cikkek
 

Dombiratosi csoda?

Pártélet

Bodor Mária szól az ünnepi alakuló ülésen

Kérdőjellel írom, mert manapság minden csodát meg kell kérdőjelezni. Igen, csoda az, hogy egy lelkes asszony néhány hónap alatt képes a semmiből 29 fős alapszervezetet teremteni. Ez még akkor is csoda, ha a közös rendezvényre nem jön el mindenki, talán azért, mert óriási eső vonult át a Viharsarkon.

Igen, csoda az, hogy a falu lakossága egyszerre csak kezd odafigyelni: nézzétek, itt van Munkáspárt! Csoda az, hogy az újonnan felvett párttagok zöme fiatalember. Jó, nem mindenki jött el, hogy ünnepélyesen átvegye a tagkönyvét, de azért ő a Munkáspárt tagja.

Bodor Mária, a dombiratosi alapszervezet elnöke azonban nem csodát tett. Egyszerűen dolgozott. Sokat és jól. Bement a kocsmába, a falusi boltba, mindenhova, ahova a helyi emberek járnak, és megkérdezte: ti miért nem vagytok a Munkáspárt tagjai? Szegények vagytok, nincs munkátok, mindenki kizsákmányol benneteket, mégsem tesztek semmit? Az emberek meghökkentek: tényleg, miért nem csinálunk semmit?

Bodor Mária 29 évet élt Hollandiában. Amikor kiment, még a szocializmus idején, nem volt kommunista. Hollandiában meglátta, hogy mit jelent a kapitalizmus. Mit jelent, amikor a diáklány prostitúcióval kénytelen a tandíjra valót megkeresni. Mit jelent, amikor a nyugati propaganda által nyugatra csábított kelet-európai kivándorló legfeljebb takarítónő lehet. Bodor Mária hazajött, hogy ezt a tapasztalatot itthon hasznosítsa.

Csodát ő sem csinált. Tette azt, amit mindenkinek módjában van tenni. Bekapcsolódott a helyi közéletbe. Nem megy el szó nélkül amellett, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő dombiratosi kultúrház úgy néz, mint egy disznóól. Nem hallgat arról, hogy a faluban néhány család birtokol mindent, és úgy néz ki, mintha nem is demokráciában élnénk. Bodor Mária azt mondta: ne törődjünk bele, hogy itt, a román határ mellett senkinek sincs munkája, a fiatalok elvándorolnak, a falvak kihalnak! Cselekedjünk!

Gondoskodjunk a mindennapokban a párt tagjairól, a betegeket látogassuk a kórházban, a rászorulók helyett vásároljunk be, és készüljünk az önkormányzati választásra! Világos és reális program!

A dombiratosi alapszervezet gyűlésén részt vett Thürmer Gyula, aki ezt megelőzőleg Battonyán találkozott Karsai József polgármesterrel. Jelen volt Bánhegyi József, Békés megyei elnök és Marosán János, a térségi választókerület elnöke.