Cikkek
 

"Ferikém, hoztunk neked ajándékot"

Választás

Utolsó kampánygyűlés: ők vajon kire szavaztak?

Az egykori bányásztelepülés bányász-nyugdíjasai a múlt heti választási kampánygyűlésen Gyurcsány miniszterelnök színe elé járultak, és valódinak tűnő őszinteséggel fordultak hozzá: Ferikém, hoztunk neked ajándékot! És elénekelték a bányászindulót.

„Szerencse fel, szerencse le!
Ilyen a bányász élete.
Váratlan vész rohanja meg,
Mint bérctetőn a fergeteg.“

A dologban biztosan benne volt a szocik látvány- és arculattervező csapata is, de a nyugdíjas bányászok szavai nem csupán őszintének tűntek, de azok is voltak. Komolyan gondolták, hogy a milliárdos miniszterelnök az ő emberük. Ezt követően még meg is hallgatták a miniszterelnök kioktató előadását.

Nos, véget ért a választási csata Bátonyterenyén. Nem történt csoda, az MSZP megnyerte. Megnyerte annak ellenére, hogy a korábbi polgármester lemondatásával maguk idézték elő a választási hercehurcát. Annak ellenére, hogy városszerte beszélnek visszaélésekről, egymás zsebébe rakott pénzekről. Annak ellenére, hogy az emberek panaszkodnak a munkanélküliségre, annak ellenére, hogy az egyszerű vidéki emberek undorítónak tartják, hogy a miniszterelnök felesége és miniszterei nyíltan a melegek mellé állnak, és ebből közügyet faragnak. Annak ellenére, hogy tucatjával panaszkodtak, hogy egy család nem tud a minimálbérből megélni. Annak ellenére, hogy egy kisterenyei gyerek operációjára éppen most koldulnak össze 800 ezer forintot, mert az állam nem fizeti.

Mindezek ellenére a választók elhitték, hogy Lavajné Dóka Éva tisztára tudja mosni a helyi és országos kormányzásban besárosodott MSZP-t, és a milliárdosok holnaptól kezdve a szegények, az elesettek gondjaival lesznek elfoglalva.

Lehet persze a választási rendszer disznóságaira utalni, arra, hogy de facto kétpártrendszer van Magyarországon. Ez igaz. Lehet az országos közönyről beszélni, ez is igaz. De nem lehet hallgatni a bátonyterenyiek felelősségéről, pontosabban felelőtlenségéről. Nem mentek el szavazni, nem akartak saját sorsukba beleszólni. A választásra jogosult 11364 lakos közül csak 3821-en voksoltak.

Thürmer Gyula kampányol: vérnyomás rendben
Thürmer Gyula kampányol: vérnyomás rendben

Vannak új jelenségek is a választásokon. A választás jelezte, hogy a Fidesz előbb-utóbb átveszi a vezetést a városban. 2006-ban a korábbi polgármester még 56,58 százalékkal nyert, és Oláh Károly, a Fidesz embere csak 35 százalékot kapott. Mára az erőviszonyok kiegyenlítődtek. Picivel többen mennek el szavazni, az MSZP veszített volna. Most azonban a nyugdíjas bányász benntartotta őket a hatalomban.

A Munkáspárt indult a választásokon, és jól tette. László Sándor kitűnő jelölt volt, aki emberi és szakmai tisztességgel képviselte a mi politikánkat. A Munkáspárt köszönettel tartozik László Sándornak. Bizonyára nem esik jól neki, hogy csak 79 szavazatot kapott, hiszen százak biztatták és ígérték meg szavazatukat. A lényeg azonban nem ez!

A lényeg az, hogy ezen a választáson újra talpra állt a Munkáspárt Bátonyterenyén, újra hallatta szavát, újra megmutatta a választás lehetőségét. A lényeg az, hogy ez a kis csapat most ne veszítse hitét, lelkesedését, és a jövő új feladatait lássa maga előtt, és legyen ereje újra és újra, ha kell milliószor elmagyarázni a munkásságnak, a dolgozó embereknek, hogy nem számíthatnak senki másra, csak önmagukra és a Munkáspártra.


A bátonyterenyei választás eredménye

Lavajné Dóka Éva, MSZP 1641 szavazat

Oláh Károly, Fidesz-KDNP, 1623 szavazat

Juhász István, független 228 szavazat

Márki Tamás, független 182 szavazat

László Sándor, Munkáspárt 79 szavazat

Persik György, független, 68 szavazat