Cikkek
 

Szolidaritási akció a Hankook gyár munkásai mellett

Pártélet

Munkáspárti aktivisták szórólaposztása a Hankook gyár előtt
Munkáspárti aktivisták szórólaposztása a Hankook gyár előtt

A Magyar Kommunista Munkáspárt szakszervezeti munkacsoportja szolidaritási akcióval egybekötött nyíltszíni sajtótájékoztatót tartott 2007. augusztus 8-án a dunaújvárosi HANKOOK gyárnál.

A sajtótájékoztatón részt vett Vajda János alelnök, s Gilicze Attila 33 éves munkás, az országos elnökség tagja, a párt szakszervezeti munkacsoportjának egyik vezetője ismertette a munkásokhoz szóló felhívást, a Munkáspárt követeléseit a HANKOOK gyárnál fennálló törvénytelenségek felszámolásáról, a szakszervezeti tagok üldözésének azonnali beszüntetéséről, a szakszervezeti jogok garantálásáról.

A Magyar Kommunista Munkáspárt szakszervezeti munkacsoportjának fiatal tagjai, Fejér megyei és dunaújvárosi aktivisták több száz szolidaritási röplapot osztottak ki a műszakváltásra érkező fiatal munkásoknak, akikkel közvetlen, élénk beszélgetések alakultak ki.

Tudta-e?

hogy a Gyurcsány-Kóka kormány 2010-ig, a gyár teljes felépüléséig, 26 milliárd forintos állami támogatást ad a dél-koreai Hankook cégnek a dunaújvárosi beruházásához
hogy ebből 10 milliárd forint az adóelengedés összege, 16 milliárd forint azonban a költségvetésből, az adófizetők pénzéből fizetendő készpénzes támogatás
hogy így - a végleges 1500 fős dolgozói létszámra vetítve - egy munkahely létrehozásához 1,7 millió forintot kap a Hankook, míg hazai kis- és közepes vállalkozások esetében ennek töredékét kapják, ha egyáltalán kapnak
hogy 500 millió forint készpénzes támogatást máris kifizettek a Hankooknak, annak ellenére, hogy az államháztartási törvény szerint nem kaphat állami támogatást az a cég, ahol a munkaügyi viszonyok nem rendezettek, szabálytalanságok, törvénytelenségek fordulnak elő.
hogy nem csak Borsodból, Szabolcsból, Csongrád és Veszprém megyékből, de Szlovákiából és Romániából is toboroztak munkásokat a dunaújvárosi gyárba munkaközvetítő cégek

 

Mi a szakszervezet helyzete a Hankooknál?

A dél-koreai Hankook cég dunaújvárosi gyárában, amely még csak részben épült fel, már jelenleg is 600-800 fő dolgozik. A dolgozók még 2007 májusában megalakították a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetét, amely a Vegyiparban és Energiaiparban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) tagszervezete.

A szakszervezetet júniusban a Fővárosi Bíróság is bejegyezte. A gyárvezetés azonban mondvacsinált okokkal nem ismeri el a szakszervezet létét, nem tárgyal velük, sem az ágazati VDSZ-el., amely ebben az áldatlan helyzetben képviselni kívánja a dolgozókat.

A gyárban már az első hónapokban is rengeteg a munkaügyi szabálytalanság, de a vezetés legfőbb gondja, hogy ártalmatlanná tegyék a szakszervezetet.

Szinte nyomoznak az után, hogy ki a tag, s már volt olyan eset, hogy akiről ez kitudódott, más okokra hivatkozva elbocsátották. Székely Tamás a VDSZ alelnöke a sajtónak így jellemezte a gyáron belüli helyzetet: 21. századi technológia, de szinte ókori rabszolgasági viszonyok.