Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Drágább lesz az élelmiszer!

Drágább lesz az élelmiszer! Nagyjából ez az egyetlen dolog világos az összes nyilatkozatból, ami a szárazság következményeiről elhangzik. A szerepek le vannak osztva, és a média is ehhez alkalmazkodik. Az MSZP-SZDSZ- kormány hősi erőfeszítésekről számol be, amelyeket állítólag a gazdák érdekében tett. A MAGOSZ tüntet, nem túl erősen, nem túl gyengén, éppen annyira, hogy jelen legyenek a televízióban. A Fidesz törvénytervezetet terjeszt elő, amin csak azért nem röhög a nép, mert talán észre sem veszi. A Fidesz is tudja, a kormány is tudja, hogy nyár van, ilyenkor fürödni kell. S, persze, azt is tudja mindenki, hogy a Fidesz akár a legzseniálisabb ötlettel is állna elő, akkor is leszavaznák.  

Drágább lesz az élelmiszer! Megértem, régen is volt ilyen. Ha kevesebb sárgabarack termett, anyám kevesebb lekvárt tett el. De akkoriban volt állami megoldás. Ha kevesebb volt nálunk a zöldborsó, de több volt a bolgároknál, hoztunk be bolgárt. A lengyel krumplit, már nem emlékszem, hogy miért, de utáltuk, de a kommunista kormány behozta az országba, csak azért, hogy a rossz hazai termés esetén is legyen olcsó krumpli. Akkoriban azért voltunk benne a nemzetközi együttműködésben, hogy kiegyensúlyozzuk a hazai természeti csapásokat.

Most mi van? Nem vagyunk véletlenül egy Európai Unió nevű szervezet tagja? Rosszul látjuk saját kis szemünkkel a bevásárló központokban, hogy az élelmiszeráruk többségének semmi köze Magyarországhoz? Manapság már ki kell írni a görögdinnyére, hogy magyar görögdinnye, és nem görög görögdinnye. Jó, ha tudjuk, kedves olvasóink, hogy megint a gazdagok járnak jól. Jól jár a külföldi multi, aki az olcsón behozott külföldi élelmiszert drágábban fogja adni, s nagyobb lesz a profitja. Jól jár a magyar gazdák azon része is, amely a gazdag magyaroknak termel. Az ő kis gyomruk nem veszi be a holland tápos csirkét, s ezért hajlandó többet fizetni a magyar termelőnek. Jól járnak a parlamenti pártok, mert bár semmit sem változtatnak meg, jó lesz a sajtójuk. Aki rosszul jár, az mi vagyunk. A kispénzűek, a szegények, a dolgozók, a munkások, az őstermelők, a kistermelők.  

Nem lehet nagyobb, mint a bécsi! 

A történet szerint Ferenc Józsefnek egy megjegyzése volt csupán, amikor legfelsőbb hozzájárulásért esedezve a budapesti Operaház építési tervét elé terjesztették: nem lehet nagyobb, mint a bécsi! Ennyi! Nem érdekelte az építész neve, a pénz, csak az, hogy a magyarok tudják, hol a helyük. Az osztrák tőke minap megmutatta a magyaroknak, hogy hol a helyünk. Ha nagyon akarjuk, az osztrák olajtársaság, az OMV bármikor megvásárolhatja a magyar MOL-t! Ez volt az osztrákok üzenete.  A magyar kapitalizmust ugyan nem az osztrákok csinálták, de azért komoly szerepet vállaltak. Évtizedeken át csábították disszidálásra a magyarokat, derekasan kivették részüket a magyar társadalom szellemi fellazításban. Nyilván azért áldozott erre az osztrák tőke, hogy majd egyszer busásan megtérüljön. Az osztrákoknak nagyon jó a magyar kapitalizmus, mert a magyar odaviszi a pénzét, nem kell már bíbelődni menekültekkel sem. De arról szó sem volt, hogy a fejükre nőjön a magyar tőke! Micsoda dolog az, hogy a MOL terjeszkedik a Monarchia volt országaiban? Az ügy most elcsendesült, de ne gondoljuk, hogy vége. Ha nem vettük volna észre, megkezdődött a kelet-európai piacok újrafelosztásáért vívott harc. Ezzel kapcsolatban van egy jó hírem és egy rossz. A rossz az, hogy a nagy hal nyeli le a kis halat. Fordítva soha. A jó az, hogy bár nem nagyon válogathatunk, még nem dőlt el, hogy bennünket ki nyel le. 

Ságvári 

Ságvári emléke és emléktáblája jobb sorsra érdemes. Az elsőt a Legfelsőbb Bíróság rúgta Ságváriba, amikor egykori gyilkosait 2006. márciusában felmentette a gyilkosság vádja alól. Ha most kemény konzervatív uralom lenne, azt mondanám, hogy értem! De így? Meg tudja mondani valaki, hogy miért nem szólaltak meg az MSZP és az SZDSZ illetékes vezetői? Miért nem szólalt meg maga a miniszterelnök, aki állítólag Ságvári értékeit magáénak vallja? Tudja-e valaki, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány vezette rendőrség és titkosszolgálat miért nem állította elő azokat, akik rendre szétverik a táblát, vagy, mondjuk, miért nem őrzik az emléktáblát? 

A MEASZ tisztességgel helyre állította az emléktáblát. Ennek is némi volt politikai stichje, mert a Munkáspárt hiába ajánlotta az együttműködést, a MEASZ nem kért belőle.  Mondhatnám, hogy túl vagyunk rajta, de nem vagyunk, hiszen újra szétverték. Itt most már nem elég a szélsőjobboldalt szidni! Cselekedni kellene! Abból kellene kiindulni, hogy a szélsőjobboldal miért gyűlöli ennyire Ságvárit? Azért, mert egyszerre volt kommunista, antifasiszta és zsidó. Na már most, működjünk együtt valamennyien azok, akiknek egyik vagy másik aspektushoz közük van! Nem biztos, hogy meg tudjuk védeni Ságvárit, de e nélkül biztosan nem tudjuk. Mi készek vagyunk megtenni a magunk részét.

Thürmer Gyula