Cikkek
 

Hányszor lehet bennünket becsapni?

Vélemény

Untitled Document

Néhány évvel ezelőtt egyszer már kegyetlenül becsapták az embereket. Most ugyanezt teszik. Rajtunk múlik, hogy újra bedőlünk-e neki. 1998-ban a tőke a nyugdíjrendszerben látott fantáziát, most az egészségbiztosításban. 1998-ban azzal ámították az embereket, hogy az állami nyugdíjbiztosítás nem biztos, keveset hoz, de ha belépnek a magánbiztosítókba, nem kell aggódni a jövőért. Mi akkor is magyaráztuk, hogy a magánnyugdíjbiztosító ugyanolyan tőkés vállalkozás, mint, mondjuk, a konzervgyártás. Mindkettőnek mehet jól, és mindkettő mehet csődbe. Persze, az állam is csődbe mehet, de ez ritkábban szokott előfordulni.

Most már látni, hogy mi lesz. Azok, akik néhány éven belül mennek nyugdíjba, szembesülhetnek azzal, hogy kevesebb pénzből kell élniük, ha magánnyugdíjpénztárnak is tagjai. Az 1998-ban bevezetett, vegyes finanszírozású rendszerben a járulékok negyedét nem az állami kasszába, hanem a tőkefedezeti alapon működő magánpénztárakba kell befizetni. Bevezetésekor azok léphettek át magánpénztárakhoz, akiknek legalább 15 évük volt hátra a nyugdíjig. Akkoriban a 37 éven aluliaknak ajánlották e lehetőséget, de a pályakezdőknek kötelező volt a belépés. Induláskor 49 magánnyugdíjpénztár kapott alapítási engedélyt, 1999-ben az átlépők száma megközelítette a kétmilliót.

Időközben kiderült, hogy a magánpénztárak nagy részének hozama nem éri el azt, amit az állami tud adni. Így azok, akik átléptek, rosszul jártak. Nem volt kötelező, lehetett gondolkodni, mindez igaz. Ezeket az embereket azonban mégis csak becsapták, hiszen nem mondták el a hasonló nyugati példákat. Elsősorban a rendvédelmi szervek és a honvédség azon dolgozói jártak rosszul, akik a korkedvezményes nyugdíjjogosultság miatt nem tudtak ennyi idő alatt megfelelő tőkét felhalmozni, s emiatt most akár 10-15 százalékkal kisebb nyugdíjra számíthatnak.

Mint mond az újonnan kinevezett miniszter, Draskovics Tibor? "Nincs olyan pénzügyminisztériumi szándék, mely szerint kárpótolnák azokat, akik veszítenek a magán-nyugdíjpénztári tagsággal." Világos, mi becsaptunk téged, de ha bedőlsz, a te felelősséged, és magadra vess!

Most ugyanez kezdődik az egészségbiztosítással. Meg fognak jelenni a magánbiztosítók, jobbnál jobb ajánlatokat fognak tenni, aztán néhány év múlva kiderül, hogy pórul jártunk. Tanuljunk már végre a múltból!

Györke István