Cikkek
 

Csőd szélén a magyar konzervipar

Belpolitika

Untitled Document

konzervgyár
Az uniós csatlakozás és a kormány politikájának újabb vesztese a hazai élelmiszerfeldolgozó-ipar lett. Csökkenő termelés, szűkülő piaci mozgástér, és romló finanszírozás jellemzi a magyar konzervipari vállalkozások zömét.

Az idei évi fagykár és aszály okozta alacsony termelés miatt, az egekig szöktek a zöldség- és gyümölcsárak, az erős forint pedig rontja az exportra termelést.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagy multinacionális bevásárlóközpontok a hazai beszállítók és termékeik helyett előnyben részesítik az olcsó, sokszor gyengébb minőségű külföldi - elsősorban kínai, és német- importárukat.

A több mint 200 hazai konzervipari vállalkozás közül mindössze tucatnyi társaság számít nagytőkésnek, ezek gond nélkül átvészelik ezt az időszakot. Az összes többi kis és közepes méretű vállalkozás regionális feldolgozónak minősül, és bár zömmel kézi feldolgozású, jó minőségű terméket gyártanak, az év végére veszteségessé válnak. A tényleges költségnövekedésüknek csupán egy részét tudják a lakosságra áthárítani áremelés formájában, és hathatós állami támogatás nélkül, szakértői számítások szerint 70 %-uk csődbe juthat.

A Magyar Kommunista Munkáspárt a Gyurcsány-kormány politikáját teszi ezért felelőssé. A kormány kis- és középvállalkozások tönkretételére irányuló politikája közismert. A hazai vállalkozások ellehetetlenítése, és a multik feltétel nélküli kiszolgálása, ez a kormány politikája!

Nem elég, hogy a tőkeerős multinacionális cégek eleve előnnyel indulnak a hazai vállalkozásokkal szemben, a kormány még meg is támogatja őket adókedvezményekkel, szemben a magyar cégekkel, akiket elviselhetetlenül magas adóterhekkel sújt, és a saját piacaikat sem tudják megvédeni.

Követeljük, hogy a kormány védje meg a hazai konzervipart, nyújtson állami garanciát a felvett bankkölcsönök átütemezésére kamattámogatással, és a feldolgozóiparban dolgozó 10 ezer munkás járulékainak átmeneti elengedésével.

Követeljük továbbá, hogy a kormány védje meg a hazai vállalkozásokat, csökkentse adóterheit, törvény által biztosítva élvezzenek előnyt a magyar piacokon, és a kormány tekintse stratégiai feladatnak a kis- és középvállalkozások támogatását, a hazai cégek támogatását a külföldi cégekkel szemben.

Budapest, 2007. július 23.

Magyar Kommunista Munkáspárt Elnöksége