Cikkek
 

Kit válasszak polgármesternek?

Választás

Untitled Document

Augusztus 12-én Bátonyterenye polgármestert választ. Hat jelölt tudta összegyűjteni a 300-300 kopogtatócédulát, közülük lehet választani. Olvasóink aligha mennek el minden gyűlésre, megpróbálunk egy kicsit segíteni. Nos, kit is válasszunk polgármesternek?

László Sándor, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje
László Sándor, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje
45 éves. Pénzügyi szakember. 1994-ben lett a nagybátonyi OTP-fiók vezetője. Máig sok ember ismeri ebből az időből, és megbecsüléssel, szeretettel emlékeznek rá. 2001-2003 között az OTP Garancia Biztosító helyi fiókjának vezetőjeként dolgozott, és ma is egy gazdasági társaság területi vezetője.

Becsületes, tiszta emberként ismerik a térségben. Családja is itt él. Felesége az Ózdi úti ABC-ben eladó. Előnye a tisztessége, szakmai hozzáértése, helyismerete, továbbá az, hogy egyetlen nagy párthoz sem kötődik, ezért tényleg fel tudná tárni, hogy mi is történt az elmúlt években a városban, és lenne ereje másként csinálni.

Gyurcsányban és a helyi MSZP-ben sok bátonyterenyei csalódott, ha László Sándorra szavaznak, polgármester is lehet. Az összes jelölt közül László Sándor lenne az igazi nagy és bátor váltás.

Lavajné Dóka Éva,
Lavajné Dóka Éva,
a Magyar Szocialista Párt jelöltje
40 éves, a helyi általános iskolában, félállásban tanít, egyidejűleg vállalkozó, férjével együtt egy bútorbolt tulajdonosa. A kampánya eleve rosszul indult. Lampert Mónika miniszter a városházán mutatta be az MSZP jelöltjeként, ami egyrészt illetlenség, másrészt és főleg törvénysértés. Zavaró az is, hogy korábban az SZDSZ színeiben is indult már választásokon, de 2000 óta az MSZP tagja. Az MSZP most úgy tesz, mintha semmilyen felelősség nem terhelné az elmúlt két évtizedért. Úgy tesz, mintha nem az MSZP hibája miatt kellene most polgármestert választani.Lavajné új arc, de mégiscsak annak az MSZP-nek a felfedezettje, amelyhez a megye és a város gondjai kötődnek. Kérdéses, hogy helyi aktivistaként miként tudna szembeszállni az őt jelölő országos és megyei MSZP-vezetőkkel, netán Gyurcsánnyal. Valószínűleg, sehogy!

Aki csalódott az MSZP-ben, és nem hisz már új arcokban és új trükkökben, ne az MSZP-re, ne a Fidesz-re, hanem a Munkáspártra szavazzon! Csak ez a jó megoldás.

Oláh Károly,
Oláh Károly,
a Fidesz-KDNP jelöltje
39 éves, nős. Egy országos kereskedelmi bank igazgató-helyettese. Diplomát az oxfordi nyitott képzésen szerzett. Hátránnyal indul. A Fidesz még sohasem győzött a városban, nem az ő terepük. Ez érződik a programjukban is. A Fidesz egész kampánya az MSZP, mint párt hibáinak leleplezésére irányul.

Munkahelyteremtést, a közbiztonság javítását, valamint a város pénzügyi helyzetének konszolidálását ígérik. Tisztában vannak azzal, hogy itt baloldali érzelmű emberek élnek, ezért elsősorban a bányászok szolidaritási érzésére, a keresztény vallás értékeire hivatkoznak. Kérdéses, hogy a jól fizető banki állást feladná-e a gyengén fizető polgármesteri állásért? Ha nem, hogyan csinálná a kettőt együtt?

Aki csalódott az MSZP-ben, nem kell, hogy átálljon a jobboldalra! A tisztességes választás a Munkáspárt, azaz László Sándor.

Dr. Márki Tamás független jelölt
Dr. Márki Tamás független jelölt
34 éves, fogorvos. Ismertségét használja a kampányban is.

Bejelentette, hogy megválasztása esetén polgármester lenne fogorvos helyett, de azért magánpraxisát megtartaná. Az elmúlt két évtized mindenütt megmutatta, hogy a kettő együtt nem megy.

Bátonyterenyének egész emberre van szüksége!

Persik György független jelölt
Persik György független jelölt
44 éves, informatikus, a közszférában dolgozik.

Munkahelyteremtést, jobb egészségügyi ellátást, rendet, pénzügyi egyensúly ígér. Jól hangzik, de többre van szükség.

Juhász István független jelölt
Juhász István független jelölt
Eredeti foglalkozása rendőrtiszt. Nógrádban teljesített szolgálatot bűnügyi vonalon. Utoljára Bátonyterenye rendőrkapitánya volt. Az ilyen munkakör előnye, hogy mindenkit ismerhet, a hátránya, hogy haragosa is lehet bőven.

Mint független jelölt, ő is "pártatlanságot, rendet, békét és nyugalmat" ígér. Ez azonban kevés egy olyan városban, ráadásul olyan megyében, ahol éveken át az MSZP uralkodott, s pontosan ezzel az örökséggel kellene szembenézni.