Cikkek
 

Bátonyterenye polgármestert választ

Választás

Untitled Document

bátonyterenye látképe
Bátonyterenye látképe
Augusztus 12-én polgármestert választ Bátonyterenye. A korábbi polgármester néhány hónappal tavalyi megválasztása után lemondott.

A hivatalos közlés szerint más feladata lesz. Az igazi okot csak találgatni lehet. De akárhogy is legyen, nyilvánvaló, hogy a hiba nem a bátonyterenyeiekben van, hanem az MSZP köreiben, akik az elmúlt években megszakítás nélkül vezették szinte egész Nógrádot.

Bátonyterenye 14 ezer lakosú Nógrád megyei város. Más településekhez hasonlóan Bátonyterenye is a környék szénbányáihoz kötődött.

Nemzedékek nőttek fel a szénen. A bányászat megszűnt, új iparágak nem igen települtek az ország ezen részébe. Innen a város megannyi gondja, a munkanélküliségtől az elöregedésig.

Kisterenye, Szupatak, Nagybátony és Maconka alkotja a mai várost. Az első kettő korábban is Nógrád, a két utóbbi pedig 1950-ig Heves megye része volt. Figyelemre méltó a maconkai, Szent István királyunk tiszteletére szentelt római katolikus templom, amely majd’ 800 éve, az 1200-as években épült késő román stílusban.

Az egykori Kisterenyén lévő, későbarokk stílusú Gyürky-Solymossy-kastély 1790 körül épült. A szépen felújított, két hagymakupolás, saroktornyos épületben kapott helyet id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása.