Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Fidesz-dinnyét nem eszek

A nyári forróság megviseli a Fidesz PR-szakembereit is. Egyébként aligha álltak volna elő az önköltséges görögdinnye ötletével. A nagy ötlet lényege az volt, hogy a MAGOSZ, amely köztudottan a Fidesz szövetségese, önköltségi áron annyi dinnyét szállít az önkormányzatoknak, amennyit csak akarnak az óvodáik, öregek napközis otthonaik számára. Fizetni nyilván az önkormányzat fog, önkormányzati pénzből. A Fidesz PR-osai még csinos alelnökasszonyukat is táncba vitték, ami nem volt igazán szép húzás. Még neki sem állt jól az, amikor azt mondta, hogy a dinnyében sok a víz és édes. Mi is a gond? A gond az, hogy dinnye ma rengeteg van a piacon, és nagyon olcsó. Olyan olcsó, hogy nem is érdemes felszedni. Sok helyütt nem is szedik. Míg tavaly a felvásárlók egy kiló dinnyéért 50 forintot adtak a termelőnek, manapság csupán 14-18 forintot. Ez az ár már a költségek szintje alá süllyedt. Na már most, ha a MAGOSZ önköltségi áron tudja elsózni, ezzel döntően ő jár jól, illetve az általa képviselt gazdák, akik megszabadulnak a dinnyétől. Ezt a dinnyét nem veszem be, még akkor sem, ha a Fidesz mondja.

Fizessenek a szegények!

Az MSZP és az SZDSZ kormányzása, ha nem tudnád, arról szól, hogy miként lehet több pénzt lenyúlni. Na, nem úgy, ahogyan ez az MDF hősi korszakában történt, azaz ügyeskedéssel, felemás törvényekkel, hanem szépen, törvényesen, EU-kompatibilisen, mondjuk, az adók útján. Minél többet nyomunk ki a népből, annál többet lehet főnöki fizetésekre, jobb kocsikra, célirányos pályázatokra, barátaink által elnyerhető állami beruházásokra költeni. A közelmúltban az MSZP és az SZDSZ vezérkara riadót fújt: gyerekek, baj van! Nem jön a pénz! A lényeg az, hogy gyorsan kell még 60-80 milliárd forint adóbevétel. Ha azt gondolod, hogy a pénz kis hazánk megmentésére kell, ne is olvass tovább, mert menthetetlen vagy. A pénz azért kell, mert enélkül nem lehet a rokonok, barátok és üzletfelek éhes száját betömni. Gond egy szál sem, a koalíciós megállapodáshoz hozzáraktak egy kiegészítést. Idézem: "a jelenlegi helyzetből a kitörést az adót fizetők körének jelentős bővítése mellett az adóterhek a mainál egyenletesebb, módosult adóstruktúra mellett történő elosztása jelentheti."
Gyakorlatilag arról egyeztek meg a szocik és liberálisok, hogy miként fogják tovább nyúzni szerencsétlen népünket. Ne gondold, hogy ez az MSZP-nek akár egy pillanatig is fejtörést okozott. Nem! Őket két dolog izgatta: saját embereik el tudják viselni az új adókat, másrészt a nép ne lázadjon fel, vagy legfeljebb csak egy kicsit.

A 60-80 milliárd beszedésére valami eretnek korábban már kitalált egy megoldást: legyen luxusadó! Szélesebb értelemben ez azt jelentené, hogy 18 év szabad rablás után, a tőkés kormány rákényszerítené a leggazdagabb tőkéseit, hogy átmenetileg fizessenek jóval többet, mint az átlag csóró magyar. Na nem szívességből, hanem azért, hogy nehogy taxisblokád, gazdatüntetés, Fidesz nagygyűlés vagy proletárforradalom söpörje el őket. Az ajánlat igazán méltányos, hiszen 18 év lopás után egy-két nehéz évet igazán be lehet vállalni.

Az ötlet azonban annyira eretnek, hogy ezért más tőkés országokban akár le is lőhetik a miniszterelnököt. A kulturált svédek már az euró bevezetésének ötletéért is fényes nappal ledöfték a külügyminiszter asszonyukat. A luxusadót persze nálunk senki sem gondolta ennyire komolyan. Nem is lőttek le senkit. A tőke korlátozásának lightos változatával próbálkoztak. Ez sem ment! A gazdagok ügyvédek segítségével öt perc alatt bizonyították, hogy a három-négyszázmilliós házuk voltaképpen egy nagyon szerény családi ház, s igazán pimaszság ez után még adót is kivetni. A luxusadó kifejezés pedig egyenesen sértő. A tőkések nem akarták, a kormány meg nem erősködött.

Az a fránya 60-80 milliárd azért nagyon kéne! Különösen mostanság, amikor egyetlen miniszter sem rendezkedhet be négy évre, s talán Gyurcsány is már a centit vagdossa. Heuréka! Van megoldás! Ha nem fizetnek a gazdagok, akkor fizessenek a szegények! Mindjárt ki is találták az új adót: "Értékalapú ingatlanadó bevezetése, az ingatlan tartásához és a tulajdonváltáshoz kapcsolódó közterhek egyidejű átalakításával." A luxusadót, ha komolyan veszik, fizette volna néhány százezer szupergazdag, az új adót viszont milliók, hiszen az országban 4,2 millió lakás van, és 3 millió egyéb ingatlan. Ne gondoljuk, hogy a kormány rokonai, barátai és üzletfelei csak az új adóval járnak jól. Már eleve beépítettek még egy kereseti forrást, nevezetesen az értékalapú ingatlanfelmérést.

Ilyen ugyanis ma nincs. Most majd lesz, nyilván pályáztatás útján nyerik el népünk legjobbjai. Nagy pénzt nem lehet vele keresni, de a szakemberek szerint 5-6 milliárdot azért igen. Ez is talált pénz, meg kell becsülni. A szegények meg fizessenek!

Thürmer Gyula