Cikkek
 

Az embertelen bürokrácia iskolapéldája

Vélemény

Soha életemben nem írtam újságba. Mivel a szőke csajok ifjú legényember koromban sem igen válaszoltak nekem, úgy gondolom, most, rozzant vénember koromban sem számíthatnék másra, ezért a pillanatnyilag uralkodó ügyeletes Szőke Csajt kihagyom. De az engem, s velem együtt sokan másokat ért, érő bürokratikus atrocitások, dühkitörésre kényszerítenek.

Én is, feleségem is több évtizede II-es kategóriában le vagyunk százalékolva. Ráadásul túl vagyunk a 75. életévünkön is. Ilyen alapon nekünk alanyi jogon jár (a lassan semmit sem érő) Közgyógyellátási Igazolvány. Eddig, (természetesen a módszer a Kádár-rendszerből fakad), ezt az igazolványt visszavonásig adták. Ez az "átkosból" fennmaradt "borzalom" biztonságot nyújtott a rászorulónak, sok kellemetlen bürokratikus utánjárástól mentette meg az idős, beteg, a hivatali ügyekben járatlan embert.

Na, de milyen dolog az, hogy új világ van, "reform" van, s van egy terület, ahol nem gyötrik az embert. Hát ezen gyorsan változtattak is. Mostanság az alanyi jogon járó igazolványokat is minden évben meg kell újítani.

A procedúrát több hónappal a lejárat előtt el kell indítani, (s akkor sem biztos, hogy idejében elkészül), rengeteg kellemetlen sorban állás, igazolások beszerzésének tortúrája következik, s egy igazolás lesz az eredmény, ami azt tanúsítja, hogy minden "be van adva", s "minden be van véve".

Azon rászorulók esetében, akik "szociális alapon" kapják a közgyógyellátást, talán ez még magyarázható is. Hiszen az ember szociális helyzetében pro és contra, egyaránt beállhat valamilyen változás.

De egy 75 éven felüli, I-es vagy II-es kategóriában leszázalékolt ember esetében csak egy változás állhat be: a halál. (Valószínű, hogy a mostani miniszter és elődje gondolkodásában a motiváció éppen az lehet, hogy ez a kemény tortúra, amivel az igazolvány megszerzése jár, s az azt kísérő stressz, majdcsak "kipurcantja" az igénylőt, s az mégiscsak olcsóbb lesz a nehéz helyzetben levő államháztartás számára.)

De addig rendkívül sok pénzbe kerül az illetékeseknek ez az eljárás. De hát kit érdekel komolyan az adófizetők pénze?!

Davidovics Lajos