Cikkek
 

"Aki akar, az tud dolgozni" - még Palócföldön is?

Vélemény

Egyik nap a buszon politikai beszélgetésbe keveredtem egy mellettem ülő kalapos, csillogó ékszeres, és agyonrúzsozott idős hölggyel. Felháborította, hogy én kommunista vagyok, egy órába telt még megértette, hogy nem támogatom az MSZP-t.

Azt jelentette ki a mondandómra: "Nincs igaza fiatalember, aki akar, az tud is dolgozni". Nem tudom melyik bolygóról jött a hölgy, vagy csak egyszerűen nem lát ki a saját kényelmes gazdag világából. Van az ő világa, ahol persze, hogy tud dolgozni, aki akar, még az is, aki nem! Protekcióval, tőkével a háta mögött.

De van az egyszerű emberek világa, a nép világa, a harc a megélhetésért. Ilyen világ az én vidékem is, Nógrád és Heves megye. Ott, ahol "fejlődés", vagy valami olyasmi csak a főútvonalak mentén van, mint például az M3-as autópálya mentén, de még itt sem kap a nép egy morzsát se a frissen megsült kenyérből.

Szomorú képet festenek ma hazánk egykori északi iparvidékei. Rétság, amely csak látszólag lendült fel a rendszerváltás után, mert bejött a külföldi tőke, kinyúlt szépen lassan a dolgozók zsebéből mindent, aztán most mennek tovább keletebbre, hogy ugyanezt kezdjék elölről, csak most az ukránokkal.

Romhány, amelynek az egykori csempegyára több ezer embernek adott megélhetést az előző rendszerben, épültek a környéken a lakások, az üdülők, most szinte üres, részekre szabdalták, és felosztották a kapzsi nagyvállalkozók között.

Balassagyarmat, az Ipoly gyöngye lehetne, ha nem tettek volna mindent tönkre a választásokról választásokra felelőtlenül ígérgető, egymást váltogató jobboldali és MSZP-s politikusok. Bezárták a bútorgyárat, eladták a kábelgyárat, leépítik a létszámot mindenütt, cserébe jöttek megint csak a kizsigerelő külföldi cégek, ahol gyakran úgy bánnak az alkalmazottakkal, mint az állatokkal. Nyugat-Nógrádban ezeknek ellenére is még tényleg lehet dolgozni, ha Budapestre, vagy annak agglomerációs körzetébe menekül az ember, mert az közel van.

De ott van Kelet-Nógrád. Ott van az egykor büszke munkásváros, Salgótarján. Alig tudom azt az elkeseredettséget szavakba önteni, ami ott tapasztalható. Nagy János elvtárs beszédeihez hasonlítanám, amikor leírja a mai csepeli helyzetet. Ott van Bátonyterenye, bezárt bányák és üzemek végeláthatatlan sora.

A kisebb Szécsény és Pásztó még az idegenforgalmát próbálja feltornászni, és ebből megélni, de ott sem rózsás a helyzet. Heves megyébe átutazva az ott járatlan ember még azt gondolná, a fantasztikus egri és gyöngyösi bor, a festői Mátra és a kiváló gyógyfürdők hazájában biztos jobb a helyzet.

Aztán, amikor elérkezik Pétervásárára, megdöbben: ugyanaz a kilátástalanság, mint Nógrádban. Eger és Gyöngyös pedig igazán szép városok, de hangulatos kávézóikban csupa öltönyös karrierista tőkés kortyolgatja az italát, míg a kisember a külvárosi lakótelepeken kuksol. Hiába, hogy nagy városok, munka itt se nagyon akad, pezseg a protekció, akinek pedig nem főfejes a rokona, az aggódhat, hogy megmarad-e egyáltalán a munkahelye, nemhogy még jól is keressen.

Hatvanban és Füzesabonyban az autópálya miatt látszólagos fejlődés van. Meg van minden, de persze csak méregdrágán. Az itteni javakat sem a proli kapja. Heves városában még élne a magas színvonalú mezőgazdaság, de a kormány ezt is tönkretette, a helyi vezetők meg csak civakodnak, nem törődnek az egyszerű munkavállalókkal. Nehéz tehát az élet. Van, akinek könnyű, annak is megvan az oka, de a nagy többségnek itt rendkívül nehéz.

Így lehet hát dolgozni Palócföldön.

Kovács Balász, a Baloldali Front egri elnöke