Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Itt Taskent! Ittas kend?

Kádár János

Dobi István és Kádár János a Budapesti Nemzetközi Vásáron
Dobi István és Kádár János a Budapesti Nemzetközi Vásáron

Magángyűjteményből közlünk most egy felvételt. Kövesi Gyula, pártunk megbecsült tagja az 1960-as években kísérte Kádár Jánost a Budapesti Nemzetközi Vásáron, és maga is készítette a ma már kissé megszürkült, de mindenképpen történelmi képet.

A BNV akkoriban nagy és népszerű esemény volt, affajta vasárnapi program, ismerkedés a szocialista gazdasággal, egy jó ebéddel összekötve. Annak idején mindez a széles tömegek számára is megfizethető szórakozás volt.

A képen Kádár János társaságában Dobi István látható. Dobi István 1952-1967 között volt az Elnöki Tanács elnöke, ma azt mondanánk köztársasági elnök.

Tevékenysége két korszakot kötött össze. Rákosi Mátyás idején kezdte és Kádár János idején folytatta.

Egyszerű parasztember volt, a politikába kisgazda politikusként került, még a felszabadulás előtt. A polgári erők kitagadták a kommunistákkal való együttműködése miatt, de Dobi valójában a józan paraszti gondolkodás alapján egész egyszerűen azok mellé állt, akiket közel érzett magához és a néphez.

Kádár is becsülte őt, de az emberek is szerették.

Annak idején sok mende-monda járta, az idősebbek biztosan jól emlékeznek rá, hiszen maguk is mesélték és tovább is adták ezt a történetet.

Mindez, lehet, hogy soha meg sem történt, mégis annyiszor meséltük már el, annyiszor hallottuk másoktól, hogy már-már úgy érezzük: igenis megtörtént.

Dobi István a történet szerint rendes magyar ember lévén nem vetette meg az italt. Arról nem maradt fenn történet, hogy valaha is a kelleténél jobban a pohár aljára nézett volna, de arról igen, hogy nem egyszer volt spicces.

Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke
Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke

A legenda úgy tartja, hogy Kádár János egyszer a Szovjetunióba utazott hosszabb időre. Idehaza a "boltot" állami területen Dobi vitte, és előfordult, hogy kapcsolatba kellett egymással lépniük. Akkoriban még nem voltak mobiltelefonok, de létezett a szocialista országok vezetőinek titkosított magas frekvenciájú telefonja, a VCS, amelyet az akkori technikával nem lehetett lehallgatni.

Mielőtt Kádár kiutazott volna, megállapodtak a fedőnevekben, amelyet a bejelentkezésnél használni kellett. Kádár János kapta a Taskent fedőnevet.

Azon a bizonyos délutánon Dobi István már nem igen gondolta, hogy a Szovjetunióból még kereshetik, és az ebédnél jobban elidőzött a boros üveggel. Egyszer csak megcsörrent a VCS, ami eltérően a normáltelefonoktól egyfolytában csöngött. Bizony bele telt egy kis időbe, mire Dobi felvette a telefont.

A másik oldalon Kádár jelentkezett a fedőnévvel: Itt Taskent! Itt Taskent! Dobi, akinek már igen messzinek tűnt a telefonból jövő hang, ijedten kérdezett vissza: János, honnan tudod, hogy borozgattam, amikor itt se vagy? Pár pohár után Dobinak úgy tűnt, mintha Kádár barátságos rosszallással azt kérdezné: Ittas kend?