Cikkek
 

Győztünk a koreai háborúban

Külföld

Mao Zedong és Kim Il Sung 1951-ben
Mao Zedong és Kim Il Sung 1951-ben

54 esztendeje annak, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság győzelmet aratott a koreai háborúban.

A fiatal észak-koreai nép természetesen nem egyedül küzdött. A háborúban maga mellett tudta a Szovjetunió és Kína népét, és fegyveres erejét. A három ország élén a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kiemelkedő személyiségei álltak. A Szovjetunió vezetője akkoriban Joszif Sztálin volt, Kínát Mao Zedong (régi írásmód szerint Mao Cetung), a Koreai NDK-t pedig Kim Il Sung (régi írásmód szerint Kim Irszen) vezette.

A második világháború megváltoztatta a világ térképét. A Szovjetunió győztesen került ki a háborúból, létrejöttek a kelet-európai szocialista országok 1945-48 között, és a szocialista Kína is 1949-ben. A tőkés világ erői nem nyugodtak bele a pozícióik elvesztésébe.

Az Egyesült Államok nem mert kirobbantani egy újabb világháborút, de elindította a hidegháborút, amely során a világ többször is eljutott a világháború szélére. A tőkés erők Koreát szemelték ki a világméretű revánsuk első színhelyéül.

Az Egyesült Államok ekkor próbálta ki először, hogy miként lehet olyan határozatot keresztül erőltetni az ENSZ gépezetén, amely elítéli az USA-nak nem tetsző országokat, sőt jogot ad nekik az agresszióra. Az USA ENSZ zászló alatt vitt a koreai háborúba több, mint 1 millió katonát.


Az USA ekkor próbálta ki a koalíciós hadviselés módját is, amikor ő adta a csapatok és a technika zömét, de katonai erővel más szövetségesek is résztvettek, még görögök, törökök, ausztrálok is.

A KNDK oldalán küzdő szövetséges erők létszáma is meghaladta az 1 milliót. Ebben a háborúban Kim Il Sung ismét megmutatta szervezői, államférfiúi és hadvezéri képességeit. Abban a KNDK-ban, amely éppen csak megszabadult a japán gyarmatosítástól, és iszonyatos nyomort örökölt, megszervezte a koreai néphadsereget, mintegy 223 ezer emberrel, 12 hadosztállyal, megoldotta a hadsereg anyagi-technikai ellátását, és a szövetséges kínai és szovjet erőkkel való együttműködését.

 Peng Dehuai és Kim Il Sung 1950-ben
Peng Dehuai és Kim Il Sung 1950-ben

A háborúban a legnagyobb erővel Kína vett részt. A 750-800 ezer főt számláló önkéntes kontingens parancsnoka a legendás Peng Dehuai, az egyik legképzettebb katonai vezető volt. Kína ezekben a napokban ünnepli a kínai hadsereg megalapításának 80. évfordulóját, és az évforduló kapcsán nyilvánosságra hozott friss dokumentumokból kiderül, hogy 1949-től napjainkig a kínai hadsereg 300 ezer katonát vesztett el, ebből több, mint 140-170 ezer főt a koreai háborúban.

Ekkor halt hősi halált Mao Anying is, Mao elnök idősebb fia, aki Peng Dehuai stábjánál szolgált tolmácsként.

A koreai háborúban Magyarország harcoló félként nem vett részt. Ugyanakkor magyar orvosok kivették részüket a koreai hadsereg egészségügyi ellátásának megszervezésében és működtetésében. Az akupunktúra egyébként éppen azon magyar orvosoknak köszönhetően terjedt el Magyarországon, akik ezt a háború idején megismerték koreai földön. A magyar nép az 50-es években számtalan példáját adta a szolidaritásnak.

Koreai gyerekeket fogadtak Magyarországon, a munkahelyeken szolidaritási bélyeggel fizették be az emberek azt az összeget, amelyet a koreai népnek szántak. A koreai háborúban aratott győzelem a koreai nép és a többi szocialista ország közös győzelme volt.

********
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke az évforduló alkalmából levélben köszöntötte Kim Jong Ilt, a Koreai Munkapárt főtitkárát, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Honvédelmi Bizottsága elnökét, a Fegyveres Erők Főparancsnokát.