Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Kinga nénit már meg sem akarják gyilkolni?

Az én nemzedékem szinte kívülről tudja Bacsó Péter "A Tanú" című filmjének mondatait.

Annyira elzárták, annyira tiltották, hogy végül megtanultuk kívülről. Persze nemcsak azért, mert a tiltott gyümölcs a legédesebb. Bacsó mondatai zseniálisak. Ha már szóba jött, emlékeznek, mit mond Bástya elvtárs, amikor elolvassa a vádiratot? "Hát Bástya elvtársat már meg se akarják gyilkolni?! Én már szart érek?!" Elnézést, így hangzik el.

Ez jutott eszembe, amikor hallottam a rádióban a hírt, miszerint "nem volt terrorfenyegetettség és veszély azon az afganisztáni útvonalon, amelyen Göncz Kinga külügyminiszter közlekedett". Szekeres maga jelentette be, hogy Kinga nénit meg sem akarták gyilkolni.

Rendben, de akkor minek állították az ellenkezőjét? Van olyan normális ember, aki szerint bármelyik afgánnak Kinga nénire fájna a foga? Ha csak az afgán apukája nem hozzánk járt egyetemre, és nem szedett össze valami maradandó emléket. Persze, lehet, hogy itt valami alattomosabb dolog folyik.

Lehet, hogy a Kinga néni körüli hírverés csak azt célozza, hogy Kinga néni kivegye Gyurcsány kezéből a külpolitikát? A miniszterelnököt láthatóan nem izgatja. Értem én, ő tudja azt, amit más nem: az ő kezéből nem lehet kicsavarni a külpolitikát. Nem lehet, mert nincs. Mármint magyar külpolitika nincs.

Váltsuk le a politikai elitet!

A magyar politikai elit kiállította magáról a bizonyítványt. Szűklátókörű, provinciális, önző, buta és nevetséges. Ez a legkevesebb, amit el lehet mondani azok után, amit a népszavazással művelnek. Az Országos Választási Bizottság nagy okosan megszavazta, hogy ugyanarról a kérdésről két népszavazást is lehet tartani.

Az OVB döntése biztatás az összes önmutogató, grafomán polgártársunknak, akik a házaséletben már nem lelnek nagy örömöt, de így nyilvánosság elé kerülve végtelenül élvezik önmagukat. A népszavazást úgy lehet tönkretenni, ha abszurddá tesszük.

A népszavazási anarchiában mindenki bűnös. Az MSZP azért, mert eleve szemben áll a népszavazással, és ennek érdekében nem retten vissza az állami hatalom felhasználásától sem. A miniszterelnök normális országban nem mondhat olyat, hogy állami pénzből kampányolni fognak a népszavazás ellen. Igaz, ezzel azt is elismerte, hogy ezen a népszavazáson elvileg a nép lenne a kormány ellen.

A Fidesz azért felelős, mert túlkomplikálta az ügyet. Még azt sem mondanám, hogy általános Fidesz-érdekből tették, gyanítom, hogy valamilyen belső csatározás eredménye ez a politika. A Fideszben nyilván tudták, hogy se egy kérdéssel, se százzal nem lehet a kormányt megbuktatni. El lehet indítani "a lassú víz partot mos" stratégiáját, de szerintem az a népszavazás nélkül is folyik.

Az MSZP környezetében nyilvánvalóak a bomlás jelei. Ezek szaporodni fognak, és addig biztosan eljuthatnak, hogy Gyurcsányt lecserélik valaki másra. Addig azonban már nem biztos, hogy eljutnak, hogy leküzdjék a hatalom elvesztése miatti félelmüket, szembeforduljanak az MSZP egész politikájával, és netán csináljanak egy igazi szociáldemokrata pártot. Ennek nem látni a jeleit. A Fidesz reménykedhet ebben, de biztosan tudnia kell, hogy a népszavazás nem végső megoldás.

Nem értem, hogy a Fidesz miért nem elégedett meg egy vagy két kérdéssel? Miért kellett makacsul hat-hét témához ragaszkodni, amikor látta, hogy így nem fog menni?

Már régen sor kerülhetett volna a népszavazásra! Már régen tudnánk, hogy a magyar nép a politikai elit mai elmeállapota mellett mire képes, és mire vevő.

Munkáspárti emberként azt mondom: a népszavazás intézménye nem fölösleges díszgomb a magyar alkotmányon. A népszavazás a nép közvetlen hatalomgyakorlásának utolsó megmaradt intézménye. Annak ellenére az, hogy létével természetesen tovább erősíti a magyar polgári demokrácia illúzióját, és leplezi azt, hogy kis országunkban a pénz az úr. De ha már ez nem érdekli a politikai elit tagjait, miért nem gondolnak legalább önmagukra?

Miért nem képesek felfogni, hogy a népszavazás egy szelep is. Egy szelep, amelyre minden társadalomnak szüksége van, hogy a feszültségeket levezesse. Persze, értem én a politikai elit dilemmáját. Szelep ide, szelep oda, jön a buta, műveletlen nép, és még képes lesz beleköpni az egészségügyi privatizáció szépen kifundált levesébe.

Nem tudom, hogy ezek után lesz-e népszavazás. A Munkáspárt most nem főszereplő, noha a kórházakról szóló kérdést mi már egyszer eljuttattuk egy érvényes népszavazásig. Szívesen föltettük volna magunk is a biztosítási rendszerre vonatkozó kérdést.

Nincs okunk nem aláírni a népszavazásra kerülő kérdéseket, de nincs okunk lelkesedni sem a mostani népszavazásért. Mi nem a magyar politikai elit egyik vagy másik csapatával vagyunk, mi a magyar munkással, a magyar dolgozókkal vagyunk.

Thürmer Gyula