Cikkek
 

Újra lesz munkáspárti ünnepség augusztus 20-án

Hírek

Egy régi plakát az ötvenes évekből
Egy régi plakát az ötvenes évekből

Augusztus 20-a éveken át a Munkáspárt egyik legszebb ünnepsége volt. Sok helyütt rendeztünk nagygyűléseket, találkozókat ezen a napon. Az elmúlt két évtizedben azonban átalakult a falu. Megszűntek a szocialista kor termelőszövetkezetei, a tőkés gazdálkodás vette át helyüket.

Az egész magyar mezőgazdaság visszaesett, az egykor önellátó, sőt exportáló Magyarország ma importra szorul. Ezek a változások kihatottak a Munkáspárt helyi lehetőségeire is. Az idén úgy gondoltuk, hogy fel kell elevenítenünk hagyományunkat, és az idén újra lesz munkáspárti ünnepség augusztus 20-án.

Az idősebbek még emlékeztek arra, hogy a szocializmus éveiben az alkotmány ünnepe és egyben az új kenyér ünnepe volt. Akkor is mindenki emlékezett Szent Istvánra, a magyar állam alapítójára, de ez az elem háttérbe szorult.

A rendszerváltás után fokozatosan változott az ünnep tartalma, 1991 óta hivatalos állami ünnep, az államalapítás, Szent István ünnepe.

Mi, munkáspártiak is magunkénak érezzük az ünnepet. A szocialista múlttal összeköt bennünket az új kenyér. Ezen a napon tisztelgünk a falu népe előtt, a dolgozó parasztság, az agrárértelmiség munkája előtt. Gondolunk azokra is, akik áldozatává váltak a magyar mezőgazdaság tőkés átszervezésének, az EU-csatlakozásnak.

Augusztus 20-án mi is ünnepeljük a magyar állam alapításának évfordulóját.

A Munkáspárt egységes egésznek tekinti a magyar történelmet. Történelmi fejlődésünk fontos állomása volt a feudális állam megteremtése, a kereszténység átvétele, amely az akkori történelmi időszakban a magyar függetlenség megőrzésének feltétele volt.

Az idén újra ünneplünk. Ezúttal Kisújszálláson, augusztus 20-án. A részletes programot a következő lapszámunkban közöljük.

A rendezvényről tájékoztatást kapnak a párt megyei és budapesti szervezetei, úgyhogy: találkozunk augusztus 20-án, Kisújszálláson!