Cikkek
 

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes

Elmélet

Védekezésből támadásba

A Munkáspárt tagjai közül vannak még néhányan, akik félnek felvenni a kesztyűt a propagandamunka terén a mai ellenfelekkel. Pedig fel tudjuk venni, mert van mai korszerű mondanivalónk. A Munkáspárt ideológiai-propaganda támadásának két fő kérdése van: mit mondjunk, és hol, milyen eszközökkel mondjuk.

Támadásunk tartalma

A Munkáspárt közös mondanivalója, egységes és egyértelmű politikája a siker alapvető feltétele. Mit üzenünk mi a társadalomnak?

Egy: a Munkáspárt a munkások, a dolgozó emberek pártja. 18 éve ugyanazt mondjuk, nem forgattunk köpönyeget, mi mindig a dolgozók, a szegények mellett álltunk. Ez nagyon fontos, és az ellenfeleinkre nézve veszélyes fegyver. Ráadásul ezt mások nem mondhatják el magunkról, csak mi. A vörös zászlónk ennek méltó külső jelképe, de ezt a folyamatosságot fejezi ki a párt vezetése is, a párt nyilatkozatai.

Kettő: a Munkáspárt kommunista párt. Nem vagyunk szociáldemokraták, mint aminek az MSZP nevezi magát. Nem vagyunk az MSZP támogatói, mint a 2006-os párt.

Három: nemzeti párt vagyunk. Ezt a tételt nem hangsúlyozzuk eléggé, pedig ez összeköt bennünket a társadalom más rétegeivel. Augusztus 20-át többek között ezért is ünnepelnünk kell. Szent István szobránál, az új kenyér előtt elmondhatjuk gondolatainkat a nemzetről, a nemzeti hagyományokról. Ennek keretében kell beszélnünk arról is, hogy ma védjük a magyar nemzeti kis- és középvállalkozókat is,

Négy: a Munkáspárt Kádár János, a magyar szocializmus eszmei örököse. Ma egyre többen gondolnak vissza a szocializmusra, és ez igen fontos elem a párt propagandájában. Ugyanakkor ez nem lehet egyetlen mondanivalónk, mert a fiatal nemzedékek számára ez már nem ugyanazt jelenti, mint az idősöknek.

Öt: élő, cselekvőképes párt vagyunk. Ezt nagyon fontos hangsúlyozni, mert az emberek nem mítoszokra szavaznak, hanem tényleges és erős pártokra. Mondjuk el, hogy Borsodbótán lassan két évtizede mi adjuk a polgármestert Gulyás János személyében, Két alpolgármesterünk is van Dunaszigeten Belovicz Károly és Baktakék községben Szádváry Gyula személyében.

Hat: hangsúlyozzuk, hogy egyre inkább a fiatalok pártja vagyunk. A Központi Bizottság 44 tagjának fele fiatal, 35 évnél fiatalabb. Mutassuk fel a helyi fiataljainkat is.

Hét:
hangsúlyozzuk ki, hogy a Munkáspárt széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Tagjai vagyunk az Európai Baloldali Pártnak.
A párt elnökét legfelsőbb szinten fogadták olyan országokban, mint Kína, Vietnam, Kuba, Szíria, Belarusz.

Jó a kapcsolat a szomszédos országokkal. Ezeket a kapcsolatokat a Munkáspárt a nemzeti érdekek előmozdítására, többek között a magyar vállalkozók segítésére használja. Legutóbb például a CBA megjelenését segítettük a belarusz piacon.

Eszközeink


Központi és helyi szervezeteink kezében - a pénzhiány ellenére - rengeteg eszköz van, csak ezeket nem használják fel mindenütt. Nézzük a legidőszerűbbeket!

Egy: helyi szinten helyi égető kérdésekben helyi munkáspárti állásfoglalásokra van szükség.
A véleményünket elmondhatjuk a megyei sajtóban. Persze, a párthelyiségben tartott sajtótájékoztatókra nem mindenütt mennek el, de ha érdekes helyen, figyelemkeltő módon tesszük, bemutatják. A Szabadság szinte minden héten közöl jó és követendő példákat.

Kettő: részt kell vennünk a helyi önkormányzatok ülésein, és elmondani a véleményünket.

Három: fel kell használni A Szabadságot! Bárhol tudunk Szabadság-bemutatókat szervezni, ahol ismertetni lehet az újságot és minél több előfizetőt találni. Fel lehet olvasni előadói est-szerűen A Szabadság korábbi számainak érdekesebb írásait. Közben lehet hirdetni a párt politikáját.

Négy: bárhol lehet könyvbemutatót, író-olvasótalálkozót szervezni a Balszemmel című kötet bemutatására. A párt elnöke szívesen részt vesz az ilyen rendezvényeken, nem kerül sokba, csak dolgozni kell vele, viszont nagy hasznuk lehet.

Öt: helyi szervezeteink létrehozhatják saját Internetes oldalukat.
Nagyon fontos azonban, hogy ezek ne merüljenek ki a központi mondanivaló ismételgetéséből, hanem legyen rajtuk minél több helyi anyag.
Ehhez nem csak Internetes csapatra van szükség, hanem aktív munkára a pártszervezet részéről is. Hasonló a szerepe a helyi újságjainknak is.

Nagyon fontos, hogy ne pártunk gyenge oldalait mutassuk. Azokat sem kell szégyellni, de nem azt kell bemutatni. A fiataljainkat, a KB-képviselőinket kell előtérbe hozni, őket kell szerepeltetni, hiszen a következő választás tőlük függ.

Ne ragaszkodjunk a párthelyiségekhez, menjünk az utcára, látványos helyekre, az emberek közé!

Ha győzni akarunk, aktívnak, kezdeményezőnek, folyamatosan támadónak kell lennünk a propagandamunkában.