Cikkek
 

Új egyenruhában a Népi Felszabadító Hadsereg

Külföld

A kínai haditengerészet tiszti egyenruhája
A kínai haditengerészet tiszti egyenruhája

Július elején Pekingben bemutatták a kínai hadsereg új egyenruháit. Az egyenruha Kínában is - mint mindenütt a világon - fontos kifejezője a nép történelmi identitásának.

Tükrözi azt az üzenetet, amelyet Kína a kornak üzen, és természetesen hűséges kifejezője a társadalmi divatnak.

Kevesen tudják, hogy a kínai népi felszabadító hadseregnek teljesen egységes ruházata csak 1950-től van. A kommunista hadsereg úgy győzte le a japánokat, és vitte győzelemre a forradalom ügyét, hogy a katonák a parasztság megszokott szürke ruháját hordták.

1950 óta 12 alkalommal módosították az egyenruhát. A hagyományos kínai viselet helyébe egyre korszerűbb és egyre praktikusabb viselet lépett.

A mostani egyenruhacsere nagy nyertesei a nők. Eddig a kínai katonanők nőiesített férfi ruhában jártak.

Mára szerepük igen jelentőssé vált a kínai fegyveres erőkben, amit jelez az is, hogy ezt az egyenruhát szinte a nőkre szabták.

Az új egyenruhákat három év alatt kapják meg a katonák, és hivatalosan idén augusztusban, a Néphadsereg Napján veszik használatba.

A hadtápszolgálatra nem kis feladat vár, hiszen 2,3 millió kínai katonát kell új viselettel ellátni.

A kínai hadsereg ezzel is köszönti a Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusát, amely az idén ősszel lesz Pekingben. n

Érdemes megjegyezni

A Kínai Kommunista Párt taglétszáma meghaladta a 72,3 millió főt. Közülük 16 millió fiatalabb 35 évesnél. A pártnak 14 millió nő tagja van.

2002. novembere, a 16. kongresszus óta 11, 8 millió főt vettek fel.

A mostani 17. kongresszus előtt megválasztott tartományi vezetők átlagéletkora 58 év. Ma az 1950-es években születettek alkotják a vezetés magvát.

60 százalékuk közgazdasági vagy jogi doktorátussal rendelkezik. Az 1970-80-as években a helyi vezetők többsége műszaki szakember volt.

A 47 éves Zhou Qiang, Hunan Tartomány kormányzója a legfiatalabb tartományi állami vezető Kínában, míg a legfiatalabb tartományi pártvezető az 50 éves Zhao Leji, a Shaanxi Tartományi Pártbizottság titkára.

Magáncégeknél 178 ezer kommunista pártszervezet működött, ami négy év alatt nyolcvan százalékos emelkedést jelent.